Konverzija kredita

Šest banaka povuklo tužbe protiv Hrvatske, dvije nastavljaju arbitražne postupke

Dogovor o nagodbi s bankama oko konverzije kredita u švicarskom franku, prema procjenama koje je iznio ministar financija Zdravko Marić, proračunu će uštedjeti najmanje 2,5 milijarde kuna
Zdravko Marić
 Dragan Matic/Cropix

Šest banaka je odustalo od tužbi koje su pokrenule protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog konverzije kredita u švicarskim francima, dok dvije nastavljaju pokrenute postupke. Kako u priopćenju navodi Vlada, 30. lipnja ove godine obustavljena su četiri arbitražna postupka koje su protiv Hrvatske vodili OTP Bank, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria te UniCredit Bank Austria i Zagrebačka Banka, dok su se Intesa Sanpaolo i Privredna banka Zagreb, te SberbankEurope i Sberbank Zagreb, koje su najavile mogućnost pokretanja postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti.

To uključuje i postupak koji su Raiffeisenbank International i Raiffeisenbank Austria vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Svi spomenuti postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., na temelju kojih je izvršena konverzija kredita u švicarskim francima.

„Vlada cijeni konstruktivan pristup kreditnih institucija otvorenim pitanjima, prepoznavanje pozitivnih učinaka politike Vlade usmjerene usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije te provedbi aktivnosti usmjerenih uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Kreditne institucije odaju priznanje Vladi na predanosti rješavanju otvorenih pitanja te naporima koje Vlada ulaže u stvaranje poticajnog poslovnog okruženja“, stoji u priopćenju.

Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskom franku, dogovor Vlada i banaka iz veljače ne uključuje Addiko banku ni Societe Generale, koji je formalno otišao s domaćeg tržišta prodajom Splitske banke OTP-u. Stoga se nastavljaju dva arbitražna postupka pred ICSID-om, kao i jedan na Trgovačkom sudu u Zagrebu koji je pokrentula Addiko Bank. U Vladi ističu da će u suradnji s Državnim odvjetništvom i u nastavku tih postupaka poduzimati sve radnje radi zaštite imovinskih interesa države.

Dogovor o nagodbi s bankama oko konverzije kredita u švicarskom franku, prema procjenama koje je iznio ministar financija Zdravko Marić, proračunu će uštedjeti najmanje 2,5 milijarde kuna. Troškovi tih postupaka državu su već stajali 127 milijuna kuna. Premda se Vlada nije obavezala na kompenzaciju banaka, dogovor je postignut kroz usklađivanje uplata u fond osiguranja depozita: stupanjem novog zakona na snagu 1. siječnja, banke su prestale plaćati premije osiguranja depozita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:22