VISOKI TROŠAK

Šest državnih prometnih tvrtki za odvjetničke je usluge dalo devet milijuna kuna

 
 Damir Krajač / CROPIX

Šest državnih prometnih tvrtki u 2018. i 2019. godini za odvjetničke je usluge odvjetničkim društvima u zemlji i inozemstvu platilo najmanje devet milijuna kuna, od čega je najviše plaćeno odvjetničkom društvu Smolčić i partneri - 4,4 milijuna kuna. To društvo obavlja pravne poslove za HŽ Cargo, HŽ Putnički promet i Hrvatske autoceste.

U tom su razdoblju Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz i Croatia Airlines angažirali ukupno 26 odvjetničkih društava u Hrvatskoj i deset odvjetničkih društava u inozemstvu.

Državne tvrtke odvjetnike za pravno zastupanje biraju temeljem pozivnog natječaja, a na temelju njihova iskustva u područjima za koja su im usluge potrebne. Usluge se moraju plaćati u skladu s propisanim odvjetničkim tarifama. Iako sve te kompanije imaju svoje pravne službe u kojima sjede diplomirani pravnici, uprave tih tvrtki tvrde kako im njihovi zaposleni pravnici nisu dovoljni za rješavanje brojnih i kompleksnih predmeta.

Pritom je najbrojnija Pravna služba HŽ Infrastrukture u kojoj je zaposleno 15 pravnika. Apsolutni rekorder po isplaćenom iznosu za odvjetničke usluge je tvrtka HŽ Cargo.

Prema podacima Jutarnjeg lista, ta je tvrtka odvjetničkom društvu Smolčić i partneri u prvih šest mjeseci 2018. godine isplatila čak 2,677.612,49 kuna. Iako je riječ o državnoj tvrtki čiji je predsjednik Skupštine ministar prometa, Uprava HŽ Carga odbila je Jutarnjem listu odgovoriti koliko su u proteklih 16 mjeseci platili za vanjske odvjetničke usluge. Tako nam nisu odgovorili za koji su to pravni posao ili poslove u prvoj polovici 2018. godine platili više od 2,6 milijuna kuna jednom odvjetničkom društvu. U svom odgovoru Uprava HŽ Carga navodi da imaju zaposlena dva pravnika i da se ne financiraju iz državnog proračuna.

Što se tiče angažiranja odvjetničkih usluga, navode “da su odvjetnička društva angažirana radi rješavanja kompleksnih i složenih pravno-poslovnih odnosa vezanih uz poslovne aktivnosti društva, koje nastaju u okviru redovnog poslovanja društva te radi zastupanja društva, a sve navedeno radi zaštite i ostvarenja prava i na zakonu osnovanih interesa društva”. Naši sugovornici iz odvjetničkih krugova navode kako je teško razlučiti za koji je to odvjetnički posao moglo biti isplaćeno 2,6 milijuna kuna.

“Ako je riječ o polugodišnjem paušalu, onda se to čini jako puno. A ako je isplata po odvjetničkoj tarifi, onda je riječ o nekom zaista velikom i vrijednom ugovoru.” Osim HŽ Cargu, odvjetničko društvo Smolčić je HŽ Putničkom prometu u proteklih 16 mjeseci naplatilo usluga u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna.

U HŽ Putničkom prometu, koji zapošljava sedam radnika u Pravnoj službi, navode kako su za ta sredstva “izvršene usluge zastupanja u sudskim sporovima u skladu s važećom odvjetničkom tarifom”, odbijajući preciznije navesti o kojim je sudskim sporovima riječ.

Za razliku od te dvije tvrtke, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i HŽ Infrastruktura u proteklih su 16 mjeseci puno manje utrošili na odvjetničke usluge, iako je riječ o tvrtkama koje su uz redovne pravne poslove za potrebe investicijskih projekata rješavale višemilijunske imovinsko-pravne sporove i pripremale dokumentaciju za ishođenje mišljenja Europske komisije ili su pregovarale s komercijalnim bankama radi restrukturiranja svoga financijskog duga.

Tako je HAC u 2018. za odvjetničke usluge platio 1,395 milijuna kuna, a ove godine 150 tisuća kuna. Od toga su odvjetničkom društvu Hanžeković i partneri platili 537,2 tisuće kuna, odvjetnici Almi Mulahasanović 241 tisuću kuna, odvjetničkom društvu Smolčić i partneri 161,7 tisuća kuna itd. U HAC-u navode kako u Odjelu za pravne poslove imaju zaposleno sedam pravnika te, s obzirom “na količinu parničnih predmeta, postoji realna potreba za angažiranjem odvjetničkih ureda”.

U Hrvatskim cestama zaposleno je 11 pravnika koji su raspoređeni u njihovim uredima diljem Hrvatske. Za usluge odvjetnika tijekom 2018. i u četiri mjeseca 2019. godine utrošili su 459.158,44 kune. U velikoj je mjeri riječ o ovršnim postupcima te “običnim” predmetima za koje je zbog manjka zaposlenih pravnika angažirano odvjetničko društvo Klišan i partneri. U HC-u tvrde kako je u “složenim predmetima svrsishodno angažirati odvjetnike koji imaju više iskustva u pojedinim pravnim područjima”.

HŽ Infrastruktura u 2018. godini za odvjetničke usluge platila je 555.500 kuna, a najviše odvjetničkom društvu Buterin&Posavec - 360.500 kuna. Oni su bili angažirani u sporovima u kojima je HŽ Infrastruktura tuženik i izradi pravnog mišljenja u provedbi projekata koji se financiraju sredstvima EU. Odvjetničko društvo Lana Sokol-Gjergja bilo je najviše angažirano na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te im je u 2018. godini plaćeno 180 tisuća kuna.

U Croatia Airlinesu su zaposlena dva pravnika, a tvrtka je u navedenom razdoblju odvjetničke usluge platila 1,72 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:20