SDP BI REZAO BROJ OPĆINA

ŠEST KLJUČNIH TOČAKA SDP-ove KOALICIJE Vratili bi porezni USKOK, PDV na turizam spustili na 10 posto i smanjili broj općina, gradova i ministarstava

 
Rajko Ostojić i Davor Bernardić, arhivska fotografija
 Bruno Konjević / CROPIX

SDP izlazi na izbore s novim programom koji sadrži šest ključnih točaka u kojima je sažeto suzbijanje korupcije, reforma državne uprave, zdravstva te nešto veći prihodi za najugroženije skupine građana.

Prva točka programa, koji danas treba prihvatiti Predsjedništvo SDP-a, obećanje je koje datira još otprije pandemije da se minimalna plaća podigne na 4000 kuna neto.

Druga točka predviđa smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu na 10 posto. Treća se odnosi na rezanje broja ministarstava, općina i gradova. Četvrta točka je digitalizacija, a peta je sređivanje stanja u zdravstvu, čiji rezultat trebaju biti manje liste čekanja.

Podrijetlo imovine

Šesta točka uključuje vraćanje takozvanog poreznog USKOK-a i donošenje zakona o podrijetlu imovine.

Šef SDP-a Davor Bernardić već skoro dvije godine govori o tome da će, osvoji li njegova stranka vlast, minimalna plaća narasti na 4000 kuna neto. Iz toga što je ovo obećanje prva točka novog programa vidljivo je da od podizanja najmanjih primanja ne odustaje ni nakon pandemije koja je ozbiljno pogodila gospodarstvo i što je aktiviran okidač za ekonomsku krizu koja će sigurno trajati duže vrijeme.

Mjera koju će SDP u kampanji zasigurno komunicirati na tragu njihovih poteza za što brže saniranje ekonomskih posljedica epidemije je pomaganje najpogođenijim sektorima, a to su ugostiteljstvo i turizam kojima bi se porez smanjio na 10 posto. Iz turističkog sektora su i bez ovogodišnjeg kolapsa tražili smanjenje PDV-a kako bi bili konkurentniji u odnosu na druge mediteranske zemlje.

- SDP će funkcionalno spojiti ministarstva za koja vjerujemo da mogu donijeti uštede, bolju organizaciju rada, efikasnije administriranje i sinergiju zakonodavnih aktivnosti, mjera i procesa - izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić za Jutarnji početkom godine.

Već tada je bilo neupitno ukidanje Ministarstva državne imovine.

- Razmišljamo o potpunoj transformaciji tog sustava. U našem programu je osnivanje posebnog fonda koji će se puniti iz prodaje državne imovine i vrijednosti koju stvara ta imovina. Fond će biti usmjeren na digitalizaciju zemlje, poticanje inovacija i razvoj novih tehnologija i kreativnih industrija - rekao je Bernardić.

SDP-ovci već otprije preispituju spajanje Ministarstva uprave s Ministarstvom pravosuđa te smatraju kako bi bilo racionalno u jednom resoru objediniti rad, mirovinski sustav i socijalu.

Kriteriji?

Premda je turizam iznimno važna gospodarska grana, razmatralo se svojedobno trebamo li imati posebno ministarstvo za turizam ili bi ga trebalo pripojiti gospodarstvu.

Prema prijašnjim Bernardićevim izjavama, Ministarstvo branitelja bi ostalo, ali bi vodilo brigu i o antifašističkim borcima. Kako bilo, Vlada više ne bi imala 20 ministarstava, nego bitno manje.

O kriterijima oko smanjenja broja gradova i općina u SDP-u dosad nisu puno govorili. Tek se nešto moglo čuti da ne bi trebale postojati općine koje se ne mogu same uzdržavati. Zanimljivo je da se ne spominje smanjenje broja županija što bi moglo biti na tragu dogovora o suradnji s IDS-om.

Naime, jedan od vodećih IDS-ovaca kaže nam da i dalje traju razgovori o koaliranju njegove stranke sa SDP-om, no jedan od glavnih uvjeta bilo kakve suradnje je da Istra bude zasebna teritorijalna cjelina. Nikakvo pripajanje u širu regiju IDS-u ne dolazi u obzir.

Nadalje, SDP želi digitalizirati apsolutno sve usluge javne uprave, zemljišne knjige i katastar.

Reforma zdravstva s konačnim ciljem smanjenja lista čekanja nešto je što ni jedna stranka koja će na izborima biti izazivač HDZ-u neće zaobići, pa će tako i SDP ponuditi svoju formulu.

Posebno zanimljive točke predizbornog programa su vraćanje tzv. poreznog USKOK-a koji je u Ministarstvu financija osnovao bivši ministar Boris Lalovac, a Zdravko Marić ga je odmah ukinuo. Porezni USKOK je bio ustrojen kao središnje nacionalno mjesto prikupljanja, kontrole, analitičke obrade i razmjene podataka radi otkrivanja organiziranih poreznih prijevara i utaja, osobito u međunarodnim prijevarama s PDV-om te otkrivanja fizičkih osoba koje posjeduju imovinu znatne vrijednosti, stečenu na nezakonit način.

Bez kaznenog postupka

Ured je bio nezavisno tijelo unutar sustava, kadrovi su bili posebno obučeni, a jedan od rezultata njihova rada su tri kaznene prijave protiv Zdravka Mamića.

Zakon o podrijetlu imovine je projekt na kojemu je radio još SDP-ov ministar pravosuđa, a sada predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić. On je već pripremio nacrt zakona prema kojemu preduvjet da se oduzme imovina osobama koje su nelegalno došle do bogatstva ne bi bilo vođenje kaznenog postupka u kojemu bi se dokazao kriminal. Dovoljno bi bilo pokrenuti građanski postupak u kojemu bi se oduzela sva imovina za koju nije moguće dokazati legalno podrijetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:25