BUKTINJA

Šest protupožarnih zrakoplova gase Biokovo, stigle i sve raspoložive snage iz Makarske i okolice

Jedan zrakoplov Canadair CL-415 angažiran je u jutarnjim satima na gašenju požara na Biokovu, nakon čega su dodatno angažirana još tri Canadaira i dva Airtractora AT-8
Požar na Biokovu
 Vatrogasci Podgora

Požar na području Biokova kod mjesta Igrane u Splitsko-dalmatinskoj u županiji trenutno gasi šest protupožarnih zrakoplova i to četiri Canadair CL-415 i dva Airtractor AT-802,izvijestio je u nedjelju MORH.

Jedan zrakoplov Canadair CL-415 angažiran je u jutarnjim satima na gašenju požara na Biokovu, nakon čega su dodatno angažirana još tri Canadaira i dva Airtractora AT-802.

Ranije je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) priopćila da je dojava o požaru na Biokovu, kod zaseoka Šošići, stigla u 9:53 h.

- Požar je izbio na teško pristupačnom terenu. Na intervenciju gašenja požara upućeno je oko 40 vatrogasaca sa 13 vozila, priopćili su iz HVZ-a.

Požar koji je u nedjelju buknuo na Biokovu, u zaseoku Šošići, gase sve raspoložive vatrogasne snage s makarskog područja, a pomažu im i vatrogasci iz Omiša i Vrgorca te tri kanadera, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Ivana Kovačevića.

Gašenje vatrene stihije otežava vjetar i nepristupačnost teranu, ali vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte, rekao je Hini Kovačević.

Planina Biokovo proglašena je Parkom prirode 1981. godine zbog svoje geomorfologije i biološke raznolikosti.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 20. kolovoza zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 85 požara i to: 32 u Šibenskoj-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 19 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 57 protupožarnih izviđanja u obalnim županijama.

Na gašenju požara i protupožarnom izviđanju izvršeno je 4.283 leta pri čemu je ostvareno 675:20:00 sati naleta i izbačeno je 19.895 tona vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:59