ŠEF KLAIĆEVE POTVRDIO

Šestero djece završilo u bolnici zbog alkohola: ‘Jedan je pacijent bio agresivan, ali se brzo primirio‘

Goran Roić rekao je kako su toksikološki nalazi na droge kod maloljetnika bili negativni
 Luka Gerlanc/Cropix

Posljednji dan škole stotine zagrebačkih maloljetnika proslavile su u petak na Jarunu i Bundeku, ali nažalost mnogi na pogrešan način - alkoholom.

- Ukupno je jučer zaprimljeno šestero djece s intoksikacijom etilnim alkoholom. Svi su dobro, četvero je otpuštenih. U tijeku je otpust zadnjih dvaju pacijenata, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klaićeve bolnice za portal HRT-a, dodajući kako su toksikološki nalazi na droge kod maloljetnika bili negativni.

Nad maloljetnicima su obavljene, kaže nam, standardne mjere dijagnostike i terapije, jedna lavaža (ispiranje) želuca. Najmlađi pacijent je 2006. godište, 8. razred.

- Svi roditelji su obaviješteni, došli su u bolnicu, a jedan je pacijent pri prijemu bio agresivan, no brzo se primirio, kaže ravnatelj Roić.

Podsjetimo, još jučer je, u popodnevnim satima, Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo u razgovoru za Radio Sljeme apelirala na roditelje da pripaze na djecu.

image
Dječja bolnica u Klaićevoj ulici u Zagrebu
Darko Tomas/Cropix

- Molim roditelje sve djece koji znaju da su im djeca na zabavama, da krenu prema svojoj djeci, da ih preuzmu i odvedu kućama, kazala je nakon što su do njih počele stizati informacije da ima puno zlouporabe alkohola na proslavama koje su mladi samoinicijativno organizirali na Bundeku, Jarunu i u zagrebačkim parkovima.

- Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toga jednu vrlo tešku, upozorila je jučer te dodala:

- Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo tražiti podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju djecu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu gdje su im djeca, provjere je li sve u redu, kazala je Portolan Pajić za Radio Sljeme.

- Napravili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zlouporabu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloljetnicima u dobi od 14, 15 i 16 godina, a vjerujemo da među njima nažalost ima i mlađih, kazala je dodajući da su u koordiniranoj akciji s Gradskim društvom Crvenog križa i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom.

Prije dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90% maloljetnika probalo alkohol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:22