DRAMA U ZAGREBU

Šestero zaraženih legionelom na Rebru, tri osobe umrle, Beroš za Jutarnji: ‘To se događa 6 tjedana, a bolnica me nije obavijestila‘

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje
 Ranko Suvar/Cropix

Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno nam je iz KBC-a, a od posljedica bolesti preminule su tri osobe. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb.

Kako doznajemo, cijela situacija s legionelom započela je još prije šest tjedana, a posljednja osoba je preminula 31. svibnja, no tek je sad Jutarnji ekskluzivno doznao za borbu bolnice s bakterijom. Naime, kako doznajemo u bolnici na rezultate nalaza vode čekalo se desetak dana, a je li se što radilo u međuvremenu i zašto se danas krenulo s pasterizacijom, odnosno ispiranjem nejasno je.

- Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje - rekao nam je ranije danas prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente krenulo se u istragu odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - kaže Novak.

image

Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu

Željko Puhovski/Cropix

Da bi se isprale sve slavine, temperaturu vode potrebno je podignuti na minimalno 75 stupnjeva Celzijevih i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sustavu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. U tijeku je ispiranje sustava.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Činjenica je i da svi izloženi neće oboljeti. Kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, no neke osobe imaju iznimno težak tijek bolesti.

U Hrvatskoj godišnje oboli pedesetak ljudi, a najčešća su oboljenja za vrijeme toplijeg dijela godine. Udah onečišćenog aerosola ili vode dovoljan je da se osoba zarazi.

Kako je riječ o bakteriji, bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome, smrtnost je 5-10 posto. Važno je što ranije otkriti da se radi o legionarskoj bolesti i započeti s liječenjem.

Beroš: ‘Bolnica me nije obavijestila‘

Pitali smo ministra zdravstva Vilija Beroša kako komentira situaciju na KBC Zagreb i rekao nam je sljedeće:

- Naravno da se tako nešto može dogoditi, ali iz bolnice me nisu obavijestili iako se to događa posljednjih 6 tjedana, a pritom su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele. Upravo kako bih provjerio sve okolnosti sutra s državnim tajnikom idem na Rebro‘

Opširnije o legioneli pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 16:31