KRENULI U PROSVJED

‘Sestre imaju plaće od 700 do 900 eura, a nude nam najviše 20 eura povišice. Neka nas primi Plenković‘

Do 12. svibnja održavat će se prosvjedi ispred bolnica. Središnji skup održat će se na Jelačićevu trgu 11. svibnja
 Goran Mehkek/CROPIX

Svi zaposleni u zdravstvu, od medicinskih sestara i tehničara do sanitarnih inženjera, fizioterapeuta, spremačica, kuhara i električara, od jučer su u svakodnevnim prosvjedima koji će potrajati do Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, a sve ne bi li upozorili na nelogičnosti nedavnog povećanja koeficijenata u zdravstvu.

Bez diskriminacije

Naime, liječnicima su koeficijenti povećani od najmanje deset pa do više od 20 posto, a ostalim djelatnicima u sustavu samo tri do pet posto. Sindikati koji su organizirali ove prosvjede - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi - žele upozoriti na očitu diskriminaciju te traže da se i ostalim djelatnicima u zdravstvu koeficijenti povećaju za najmanje deset posto, da se poboljšaju uvjeti rada i zaposli više djelatnika jer ih konstantno nedostaje.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak na jučerašnjoj su konferenciji za novinare istaknuli da je nedopustivo selektivno i parcijalno rješavanje problema u sustavu kao što je to učinjeno s nedavnom promjenom uredbe o koeficijentima.

"Svi kotačići u sustavu trebaju zajedno raditi jer jedan bez drugoga ne može. No, da bi se to postiglo, nužno je zadovoljstvo, među ostalim, i primanja bez diskriminacije", naglasila je Prašnjak. Dodala je da u zdravstvu radi više od 30.000 medicinskih sestara i tehničara, što čini 47 posto zaposlenih u sustavu, a nedostaje ih oko 4000. Njihova se plaća kreće od 700 do 750 eura u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te oko 900 eura u bolnicama.

Ovo najavljeno povećanje iznosi ne više od 20 eura, što je, kažu, nedostatno. Osobito su zakinute medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, premda je to jedina srednja škola koja traje pet godina, napominju sindikati.

"Nisu se smjeli parcijalno rješavati problemi plaća u zdravstvu. Pozivamo premijera Plenkovića da nas primi i povisi plaće za minimalno deset posto. Ako je mogao liječnicima, može i onima na minimalnoj plaći", poručio je Topolnjak. Upozorio je da nezdravstveno osoblje masovno odlazi iz sustava zdravstva u turizam ili iz Hrvatske te dodao ako ih ne može primiti Plenković, neka ovlasti ministra Vilija Beroša da im poveća plaće. I ostali djelatnici u zdravstvu su potplaćeni pa tako, primjerice, spremačice imaju plaću oko 560 eura, a majstori na održavanju oko 620 eura.

"Sve su to premala primanja pa ne čudi što je teško naći takve djelatnike za rad u zdravstvenom sustavu", naglašava Topolnjak.

Zato će se do 12. svibnja održavati prosvjedi ispred bolnica tijekom dnevne pauze od 11 do 11.30 sati. Središnji skup održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića 11. svibnja. Jučer se prosvjedovalo u Zagrebu ispred KB-a Merkur i Dubrava te ispred KBC-a Split i OB-a Dubrovnik. Za danas je predviđen prosvjed ispred KBC-a Sestre milosrdnice, OB-a Karlovac i Varaždin te Specijalne bolnice Krapinske Toplice.

Altruizam bez nagrade

Nazočni na prvim prosvjedima istaknuli su da su, osim što su potplaćeni, i opterećeni. Dodaju da se njihov altruizam i požrtvovnost na poslu ne nagrađuje, nego iskorištava protiv njih samih. Naglasili su da ne može samo jedna skupina djelatnika biti nagrađena, a svi ostali diskriminirani niskom cijenom rada.

Zaposleni u zdravstvu traže od premijera, kao i liječnici, poseban Zakon o radno-pravnom statusu u čemu imaju podršku sve tri sindikalne središnjice, odnosno Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ministarstvo poručilo: Strpite se do lipnja

"U stalnim smo razgovorima. Ovog trenutka u tijeku je kolektivno pregovaranje za veliki granski ugovor.

No, bilo je jasno rečeno da se ova uredba odnosila samo na liječnike, inženjere, logopede i ostale koji su imali nizak koeficijent, a sestrama je vraćeno ono što im je 2012. i 2013. bilo uzeto, što znači četiri i pet posto osnovice plaće. Uredbom nije bilo planirano povećanje koeficijenata, nego onoga što im je nepravedno bilo uzeto.

U lipnju dolazi novi Zakon o plaćama javnih službenika i namještenika i njime će se povećati plaće i sestrama i ostalim zaposlenicima u sustavu", rekla nam je Snježana Krpeta, savjetnica Vilija Beroša za sestrinstvo.

Drugim riječima, poruka je jasna - strpite se do lipnja, s čime se sestrinski sindikati ne mire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:01