EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Sestre uhićenih Hrvatica: ‘Gladuju, imaju malariju, strahuju za živote... Ljudi, shvatite jednu stvar!‘

Nije dobro. Izgubili su svu snagu kad su opet odvedeni u pritvor u Zambiji, otkrivaju sugovornice

Hrvati uhićeni u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Protiv Hrvata koji su u Zambiji ponovno uhićeni nakon što je tamošnje tužiteljstvo bilo povuklo optužnicu i naredilo im da napuste zemlju u roku od 48 sati i službeno je podignuta nova optužnica za isto kazneno djelo pokušaj trgovine djecom, javlja zambijski portal Lusaka Times.

Zambijske vlasti, dodaju, ukinule su im i privremenu boravišnu dozvolu koju su dobili prošlog mjeseca kada su pušteni da se brane sa slobode, oni su vraćeni u isti zatvor u Ndoli gdje ponovno čekaju suđenje. Iako je od imigracijske službe bilo najavljeno da bi se novo ročište moglo održati već ovaj četvrtak, to se nije dogodilo, a iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova rekli su kako imaju informaciju da oni uopće neće ovaj tjedan pred suca.

- Sukladno trenutno raspoloživim informacijama, osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno pritvoreni u zambijskom gradu Ndola, ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud. Veleposlanik RH u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Republici Zambiji. Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine – rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Dodali su i kako je putem nadležnih tijela Zambije ponovno zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se, bez obzira na težinu kaznenog djela za koji se sumnjiče, ne predmnijeva njihova krivnja.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima – kažu u Ministarstvu.

Pritom su demantirali medijske napise da su neki od njih oboljeli od malarije, no obitelji uhićenih Hrvata prvi put za Jutarnji list progovaraju o uvjetima u kojima se nalaze njihovi najmiliji i tvrde upravo suprotno - neki su preboljeli malariju, a neki je imaju sada.

Iris Kraljević, sestra Ivone Kraljević koja je uhićena sa suprugom Noom, te Jelena Jakopović, sestra uhićene Aleksandre Peršić, svjedoče o tome kako su hrvatski državljani - koji su prvi put uhićeni još 7. prosinca nakon što su pokušali iz Zambije s posvojenom djecom iz Konga odletjeti za Hrvatsku - sada u puno težoj situaciji, psihički i fizički. Neki su smršavjeli i 13 kilograma, tvrde naše sugovornice, doslovno su, kažu, na rubu gladi.

image

Ivona Kraljević

Stafrance Zulu/jutarnji List/

- Nije dobro uopće. Sve njihove nade i snaga kao da su presušile u trenutku kada su još jednom uhićeni prilikom ukrcaja u zrakoplov. U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Još u ponedjeljak jedno od njih moralo je ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom – svjedoče Iris Kraljević i Jelena Jakopović, uz napomenu da su jako zahvalni Hrvatima iz Zambije koji su donosili hranu i vodu.

Na pitanje koliko ima istine u nagađanjima o anonimnoj prijavi iz Hrvatske, kažu da one to ne mogu znati, ali se nadaju iz dubine duše da nitko nije toliko zao.

Postoji niz teorija, koji uključuju i novog tužitelja, nove svjedoke ili dokaze, obitelji o tome ne znaju ništa. One žele samo da javnost shvati da nitko od uhićenih nije trgovac djecom, da su bili uvjereni da su posvojenja potpuno legalna, i da su se za tu djecu pripremali s njihovim posvojiteljima.

image

Aleksandra Peršić

Stafrance Zulu/jutarnji List/

- Bojimo se za živote članova svoje obitelji i prijatelje koji su 7. veljače neopravdano opet privedeni. I to nakon što ih je Zambija deportirala. Molimo javnost da shvati da su u pitanju ljudi, njihovi sugrađani. I apeliramo na njihovu djecu. Iste sekunde kada je sudski postupak prekinut, Zambija je djecu praktički otela. Kako je moguće da preko 60 dana nitko ne zna gdje su djeca, u kojem su stanju? Ta djeca su državljani Republike Hrvatske – poručuju obitelji uhićenih Hrvata.

Apeliraju na sve institucije u Hrvatskoj, Europskoj uniji, kao i na međunarodnu zajednicu i medije, da se maksimalno angažiraju da se ovaj slučaj što prije riješi: - Od samog početka niz je nelogičnosti, nepravednosti i ugrožavanja njihovih ljudskih prava – poručuju za Jutarnji.

Iz imigracijske službe Zambije ranije su poručili kako je Odjel za useljeništvo ponovno uhitio osmero hrvatskih državljana, nakon slučaja u kojem ih se tereti da su pokušali trgovati s četvero kongoanske djece u dobi između jedne i tri godine, a koji je prekinut 6. veljače 2023. Hrvati u istom zatvoru u Ndoli čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi koje su još uvijek vezane uz pokušaj trgovanja djecom.

Sud je u ponedjeljak obustavio progon, te naredio njihovu deportaciju u roku od 48 sati, no ponovno su uhićeni na aerodromu pri povratku u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:10