ODŠTETA ZA GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE

SEVERINA POSTALA VLASNICA IMENA INDEX.HR Ovršila je logotip i žig portala

Epilog devet godina dugih sudskih postupaka Severine protiv portala koji je još 2004. godine objavio fotografije s njezine videovrpce na kojoj je snimljena u intimnom odnosu s jednim muškarcem
 Brunoo Konjević/Cropix

Pjevačica Severina Vučković ovršila je žig i logotip "index"!

Na zaštićeni žig u vlasništvu tvrtke Prva stranica, dugogodišnjeg nakladnika jednog od čitanijih portala www.index.hr, naša je najpopularnija pjevačica nedavno zabilježila ovrhu u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Nakon pravomoćnosti rješenja, koje je prema našim saznanjima nastupilo u nedjelju, 5. siječnja, vještaci će procijeniti stvarnu vrijednost, a Severina svoju odštetu naplatiti prodajom žiga “index” na javnoj dražbi!

To znači da će se sudbina www.index.hr-a, autora Matije Babića, kretati u jednom od dva moguća smjera: ili će vlasnik imena “index” postati neki drugi izdavač kada brend bude ponuđen na javnoj dražbi ili će, ne pokaže li nitko interes za njegovu kupnju, Severina ostati nositelj žiga.

Zapravo, to znači da Severina u svakom trenutku Matiji Babiću može naložiti da svoj medijski sadržaj počne objavljivati pod nekom drugom domenom koja u svom imenu neće sadržavati riječ index. U svakom slučaju, portal www.index.hr uskoro bi mogao promijeniti svog vlasnika, a autori i urednici tog portala svoj bi medij morali preimenovati.

Epilog je to devet godina dugih sudskih postupaka Severine protiv portala koji je još 2004. godine objavio fotografije s njezine videovrpce na kojoj je snimljena u intimnom odnosu s jednim muškarcem.

Kako se dogodio takav obrat u kojem naša najpopularnija pjevačica, ako to poželi, zapravo može postati vlasnica jednog medija, a Matija Babić ima ozbiljnu šansu izgubiti obilježja brenda koji je stvorio?

Siniša Sunara

Matija Babić, vlasnik portala Index.hr

Naime, unatoč tome što je sud još prije pet godina donio odluku prema kojoj tvrtka zbog objavljenih fotografija mora Severini isplatiti odštetu od 100 tisuća kuna, to se do danas nije dogodilo.

Severina i njezin odvjetnički tim zato su se, nakon brojnih mjera i pokušaja ovršavanja indexovih računa, odlučili na jedinu preostalu mjeru - uzet će portalu ono najvrjednije što ima: njegovo ime!

Sve ove godine trajali su sudski sporovi za naknadu štete, ali se nakladnik indexa kroz godine mijenjao, čime se vjerojatno nastojalo izbjeći plaćanje pojedinih obveza. Tako je tvrtka Prva stranica bila ujedno nakladnik portala index (direktor i vlasnik Matija Babić), a poslije je to postala tvrtka Index promocija. Prema trenutno javno dostupnim podacima, Prva stranica nedavno je nakon više od 1000 dana pod blokiranim računima završila u stečaju, dok je sadašnji nakladnik Index promocija, direktorice Vane Šalov, aktivna tvrtka. Imala je, prema dostupnim podacima, 7,8 milijuna kuna godišnjih prihoda u 2012., šest zaposlenih i zabilježen gubitak od 76,9 tisuća kuna.

Sudska presuda

Ovdje je važno još reći da biti vlasnik imena ne znači biti vlasnik portala, ali prema Zakonu o žigu znakovi (osobito riječi) mogu se zaštititi kako bi se proizvodi ili usluge jednog poduzetnika mogli razlikovati od proizvoda ili usluga drugog poduzetnika. Tako bi i Severina mogla zabraniti da bilo tko koristi ime i logo indexa.

Od sugovornika bliskih Severini doznajemo da je njen jedini interes naplata odštete.

- Ona samo želi da se poštuje odluka suda i da joj se isplati dosuđena naknada. Ne planira zabranjivati korištenje imena, ne planira ući u medijski biznis, jedino želi da joj se isplati odšteta - kaže naš sugovornik. Sud je 2008. godine odredio odštetu u visini od 100 tisuća kuna, a ona se do danas zbog kamata i sudskih troškova popela na oko 200 tisuća kuna. Index je na naš opširni upit odgovorio vrlo kratko.

- Ne znam točno o čemu je riječ, osim da Index nikad nije bio u vlasništvu Prve stranice, a domena ne potpada pod žig - kaže Matija Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 16:18