NOVA FAZA

SEVERINA SE ŽALILA NA PRESUDU KOJOM JOJ JE ODUZETA SKRB 'Sud nije pitao Aleksandra za mišljenje s kim želi živjeti, a to je po Konvenciji UN-a dužan'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Odvjetnički tim Severine Kojić, odvjetnici Višnja Drenški-Lasan, Mate Matić i Jasminka Biloš, podnio je žalbu na presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Tee Golub kojom je Severini Kojić oduzeta skrb nad 7,5 godišnjim sinom i određeno da će dječak živjeti s ocem, srbijanskim poduzetnikom Milanom Popovićem.

Odvjetnici su nam potvrdili da su predali žalbu, a već su prije podnijeli zahtjev za određivanje privremene mjere da otac ne smije dijete odvesti iz Hrvatske. Milan Popović, naime, od Severine je u mailu ultimativno zatražio da mu preda dječakovu hrvatsku putovnicu. O tom zahtjevu sud još nije odlučio.

Kako smo neslužbeno doznali, u zagrebačkom je Općinskom sudu žalba zaprimljena u srijedu, a u njoj se čak na dvadesetak stranica obrazlaže zašto Severina Kojić smatra da presudu kojom je izgubila skrb treba ukinuti i podrobno se argumentira zašto se smatra da je odluka sutkinje Tee Golub neodrživa i da je treba ukinuti.

Argumenti

Među ostalim, Severinini odvjetnici smatraju da se sud upustio u odlučivanje s kime će dijete živjeti a da pritom nije uzeo u obzir da dijete ima pravo znati gdje će živjeti, da ga upoznaju s činjenicom gdje bi mu trebao biti dom i da se, i prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, dijete mora pitati za mišljenje.

Po navodima branitelja, sve se to nije ispoštovalo u presudi od 28. studenoga. Jedan je od argumenata u žalbi da je u donošenju te presude bitno povrijeđen Zakon o parničnom postupku i Ustav, te da prvostupanjski sud nije bio ni neovisan ni nepristran kad je donio odluku da će 7,5 godišnji sin Milana Popovića i Severine Kojić živjeti s ocem.

Nadalje, u žalbi odvjetnici navode niz činjenica koje je, po njihovu mišljenju, prvostupanjski sud pogrešno ustanovio. Nijedan član odvjetničkog tima Severine Kojić, osim činjenice da je predana žalba, nije želio govoriti o argumentima kojima pobijaju presudu.

Kako smo neslužbeno doznali, očekivano je da su naveli i neke nedavne događaje koji su bili razlogom da se presudi u korist Milana Popovića, kao što je incident u Osnovnoj školi “Matija Gubec” od 14. listopada ove godine, nakon kojeg je dječak prestao pohađati nastavu. U presudi je, među ostalim, napisano da je Severina taj incident iskoristila i za to da na konferenciji za novinare promovira svoju turneju.

U presudi je sporno i to da se, zapravo, nije vodilo računa da Milan Popović, bez obzira na to što ima kuću u Zagrebu, gdje je prijavio i boravište, živi i u Beogradu, ali i na Cipru, te da, osim u Hrvatskoj, nekretnine posjeduje i u Srbiji i na Cipru, pa se s pravom može, navodi se u žalbi, postaviti pitanje gdje će biti dječakov dom. Milan Popović je, doduše, izjavio da će se sada s drugo dvoje djece i partnericom preseliti u Zagreb.

S obzirom na to da je Severini Kojić određeno da mora plaćati i mjesečni iznos od 1248 kuna Milanu Popoviću za uzdržavanje djeteta, kao i to da mora platiti 2900 kuna parničnih sudskih troškova, ona se u žalbi žali i na taj dio sudske odluke.

Zimski praznici

Sada nakon što je zaprimljena njezina žalba viši sud će je razmotriti i ponovno odlučivati. Sasvim je izvjesno da će to biti tek nagodinu, a dotad Severina Kojić mora poštovati prvostupanjsku odluku po kojoj je određeno da dječak živi s ocem, poštovati termine susreta i predaje djeteta. Svaka daljnja odluka u vezi s pohađanja škole i zdravstvenom skrbi prepuštena je Milanu Popoviću, koji se o tome više ne mora suglasiti sa Severinom Kojić.

Zimske školske praznike dječak će od nedjelje 22. prosinca u 10 sati do petka 3. siječnja 2020. u 10 sati provesti kod majke, a ona ga mora vratiti na očevu adresu stanovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:25