TRGOVANJE UTJECAJEM?

Severina za Jutarnji o istrazi Uskoka protiv Gzima Redžepija: Želim samo da se dozna istina

‘Godinama govorim i upozoravam na umreženi sustav u Zagrebu‘, rekla nam je Severina Kojić
Milan Popović (lijevo), Severina Kojić (desno), Gzim Redžep (u krugu)
 Cropix

I dok od USKOK-a nismo niti ćemo dobiti potvrdu da dr. Gzima Redžepija, bivšega gradskog zastupnika i zamjenika bivše pročelnice za zdravstvo Grada Zagreba, terete za trgovanje utjecajem, iz USKOK-ova priopćenja potpuno je razvidno da se radi o sporu Milana Popovića i Severine Kojić oko skrbi nad zajedničkim sinom.

Pokušali smo u srijedu dobiti izjavu od Gzima Redžepija, ali nije odgovorio ni na poziv ni na poruku koju smo mu poslali.

Podsjećamo, USKOK tereti Redžepija da je krajem kolovoza 2020. u Zagrebu počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, i to tako što je, koristeći se utjecajem i autoritetom gradskog zastupnika i višegodišnjeg bivšeg zamjenika pročelnice Grada Zagreba te kao osoba od povjerenja Milana Bandića pokušao utjecati na ishod vještačenja u sudskom postupku radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi.

Vještaku iz Psihijatrijske bolnice, čiji je osnivač Grad, govorio je da je Popović dao donacije Gradu i da je s njim dobar prijatelj, dajući do znanja kakav bi trebao biti nalaz, te je tražio da ga obavijesti kad nalaz bude gotov. Vještak je odbio tako postupiti zbog čega je, kako tvrdi USKOK, Redžepi bio nezadovoljan. I dok od Redžepija nismo mogli dobiti komentar, o svemu se za Jutarnji list oglasila Severina Kojić, doduše s "ručnom" jer ona niti njezini odvjetnici nisu i nisu ni morali dobiti obavijest radi li se o njezinu slučaju.

- Ako se doista radi o predmetu vezanom za moje dijete, želim da se sazna istina. To želim i ako se ne radi o mom slučaju. Jer, sigurno su se i mnoge druge majke prepoznale u ovoj priči - komentirala je Severina i podsjetila na slučaj koji je završio istragom USKOK-a.

Paralelni sustav

- Godinama govorim i upozoravam na umreženi sustav u Zagrebu, u kojem se praktički o životu djece odlučuje u nekom paralelnom sustavu u koji su uključene gradske ustanove, centri za socijalnu skrb, škola. Korupcija se krije u uslugama, poklonima, putovanjima, donacijama. Vidim da u ovom slučaju i USKOK spominje donacije. "Trgovina utjecajem", kako se to kaže, u ovom se slučaju pretvorila u "trgovinu djecom". Ona je općepoznata javnosti, samo o njoj javno ne smijete govoriti jer vam se vrati udarcem u glavu i gdje vas najviše boli. Meni je oduzeto dijete nepravomoćnim sudskim rješenjem. To sam doživjela ja, zamislite kako je tek anonimnim roditeljima - navodi Severina.

Inače, njezina žalba na presudu zagrebačkog Općinskog suda kojom je Milan Popović dobio potpunu skrb nad njihovim sinom u žalbenom je postupku na splitskom Županijskom sudu i navodno bi se o tome trebalo odlučivati sljedeći mjesec. Podsjećamo, presudom je dosuđeno da Severina mora plaćati alimentaciju Milanu Popoviću.

- Ja već godinu i pol čekam odluku o mojoj žalbi. Pravda, kažu, uvijek pobijedi na kraju. Bilo bi bolje da je pobijedila na početku. Tko može vratiti godinu i pol dječjeg života? Sedam i pol godina ovo traje. Bivši partner povlači me po sudovima i razvlači po medijima. Niti sam to htjela niti tražila. Imam i previše medijske pažnje kroz posao koji radim.

Ja sam si mogla priuštiti odvjetnike i dugogodišnje sudske postupke i neću odustati i uporna sam po prirodi, ne posrćem lako pred slabićima. Nažalost, većina žena si to ne može priuštiti, ponajprije financijski, pa odjednom, nakon iscrpljenosti od borbe, olako im se lijepe etikete manipulativnih, nestabilnih, nepodobnih jer vrište u vjetar i nitko ih ne čuje. Vjerujte, ima jako puno takvih žena - tvrdi pjevačica.

Popovićeve donacije

Ono što posebno zaokuplja pozornost u USKOK-ovu priopćenju jest dio u kojem je navodno Gzim Redžepi tijekom sastanka uvjeravao vještaka da je s Milanom Popovićem dobar prijatelj te isticao njegove kvalitete i donacije u korist Grada Zagreba. Službi za odnose s javnošću u utorak navečer smo i uputili upit koje je to donacije Milan Popović dao Gradu Zagrebu, te postoji li o tome evidencija, i u srijedu nam je odgovoreno da Grad Zagreb nema nikakvih evidencija donacija Gradu Zagrebu od Milana Popovića i da ništa nije donirao Gradu.

Međutim, Milan Popović u izjavi za RTL rekao je da je donirao novac za dječje igralište OŠ Matija Gubec koju pohađa njihov sin te da je u budućnosti spreman donirati i više.

Ono što je javno poznato i o čemu se pisalo jest da je Milan Popović donirao novac za uređenje igrališta gradske osnovne škole Matije Gupca, koju pohađa njihov sin. U medijima se pisalo i to kako je gradonačelnik Milan Bandić primio Milana Popovića u Dvercima, o čemu je svjedočila i Severina Kojić jer se to dogodilo u razdoblju kad su supružnici bili u dobrim odnosima. Navodno se govorilo o investicijama, ali je Popović sve opovrgao.

O istrazi protiv Redžepija novinari su pitali i ministra socijalne skrbi Josipa Aladrovića, koji je odgovorio:

- Centar je dao svoje mišljenje i u tijeku postupka je došlo do pokušaja utjecaja na vještaka. Ja u samu srž tog slučaja ne želim ulaziti, ali Centar je svoj posao odradio - rekao je Aladrović.

Na službenim stranicama Grada Zagreba od 10. travnja 2017. na kojoj je još uvijek fotografija s Bandićeva susreta s Cherie Blair, a na fotografiji su i Popović i Redžepi. O svemu smo pitali i zastupnicu Milana Popovića, odvjetnicu Željku Pokupec.

- O svemu znamo samo iz medija. Milan Popović vezano za navedeni postupak nikad ništa nije tražio od bilo kojeg sudionika u postupku jer to nije ni trebao. Sa svime time Milan Popović nema nikakve veze, niti je u bilo čemu sudjelovao, niti ima saznanja, pa ni sam postupak ne može komentirati. Što se tiče donacija, Milan Popović nije davao nikakve donacije Gradu Zagrebu - rekla nam je odvjetnica Pokupec.

Prema njezinim riječima, nije sporno da se Milan Popović i Gzim Redžepi poznaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:48