ELITNI KOMPLEKS

Severinin bivši u rajskoj uvali u Dalmaciji kupuje luksuzni hotel? Iznos je vrtoglav

Vlasnica Tomlinović je nekretnine najprije ponudila državi, zatim Županiji i naposljetku Gradu, a sve spomenute institucije su se odrekle prava na prvokup

Pakleni otoci

 Dalibor Brlek/Alamy/Alamy/Profimedia

Hvar bruji o odluci poduzetnice Ive Tomlinović da proda luksuzni smještajni kompleks "Zori Timeless" u Palmižani na otočiću Sveti Klement, na području koje je obuhvaćeno Vladinim Programom zaštite i korištenja povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka, otočića i okolnog mora, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o šest povezanih parcela u južnoj uvali Palmižane, ukupne površine 1842 četvorna metra, na kojima se nalaze hotel s pet zvjezdica, bazen, fitness-centar i vrt.

Budući da se sve spomenute nekretnine nalaze na jednom od Paklenih otoka i u statusu su zaštićenog krajobraza, vlasnica Tomlinović ih je, kako proizlazi iz rasprave na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Hvara, najprije ponudila prvokup državi, zatim Županiji splitsko-dalmatinskoj i naposljetku Gradu po cijeni od 12 milijuna eura, a sve spomenute institucije su se odrekle tog prava.

Hvarane to nije iznenadilo i komentiraju kako bi Grad uopće nešto kupio po cijeni koja je upravo na razini godišnjeg lokalnog proračuna. Neki se čak pitaju tko je uopće dopustio da se takvo velebno zdanje izgradi u zaštićenom području, a nerijetko komentiraju traženu cijenu kvadrata koja bi u ovom slučaju iznosila 6514 eura i zbog uvjeta prvokupa se ne smije prodati finalnom kupcu po nižem iznosu, što je i za najskuplja odredišta u Hrvatskoj itekako visoko.

Poduzetnica koja sada ima odriješene ruke za prodaju spomenutog kompleksa, svojoj ponudi priložila je izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika kojom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću kao vlasnica nekretnina jamči zaštitu od oduzimanja sudskim putem stvari stečene kupnjom u svezi odredbi Zakona o otocima.

U gradu podno Fortice govori da je oko na taj elitni kompleks na atraktivnoj dalmatinskoj lokaciji "bacio oko" srbijanski "kralj bakra" Milan Popović, hrvatskoj javnosti dobro poznat kao bivši partner pjevačice Severine Vučković.

Zna se i to da on već godinama na veliko investira u našoj zemlji, a prije dvije godine smo OVDJE detaljno izvještavali o njegovoj nedozvoljenoj gradnji upravo na Paklenim otocima.

No, ipak su sve to nepotvrđene informacije, pa treba pričekati da se doista vidi u čije će ruke u konačnici biti predan "Zori Timeless".

Spomenimo i to da smo 2021. izvještavali o sporu između poduzetnice Tomlinović i Natka Kovačevića s jedne, te fotografa Marina Kukića s druge strane, vezano za prostoriju od 17 četvornih metara na samoj hvarskoj rivi. Kukić je u njoj, do tada, imao svoju fotografsku radnju i tvrdio da je "izbačen" na temelju krivotvorene dokumentacije, dok je odvjetnik suprotne strane u sporu rekao da su oni napokon ušli u svoje.

Naposljetku spomenimo i to da su se hvarski vijećnici na istoj sjednici očitovali o ponudi za korištenje prava prvokupa dijela zgrade u središtu Hvara koja ima svojstvo kulturnog dobra, ukupne površine 76 kvadrata, čija je vlasnica Vesna Bolanča koja traži 250 tisuća eura.

Lokalni zastupnici većinom glasova nisu prihvatili ponudu, a navodno je budući vlasnik tog prostora isto tako poznat. Iva Tomlinović je, kako proizlazi iz zemljišnih knjiga, suvlasnica i u toj zgradi, ali ona za svoj dio nekretnine nije dostavila ponudu prvokupa, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:13