VIRUS SE ŠIRI

SEZONA GRIPE 'Cijepite se, time se štitite od sva tri virusa koja haraju Europom'

Neutemeljene su izjave nekih liječnika da se ‘cijepiti nema smisla jer je sezona gripe već počela’

Ovotjedni početak nastave u školama mogao bi povećati broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj. Zasad je u zavodima za zaštitu zdravlja registrirano stotinjak oboljelih. No, brojka stvarno oboljelih višestruko je veća pa je procjena da je od početka sezone od gripe oboljelo i nekoliko tisuća osoba - kaže epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Draženović.

Hrvatski podaci o najčešćem tipu gripe poklapaju se s europskim prosjekom jer najviše je onih koji su oboljeli od tipa A. No, kad se radi o podtipovima virusa A, podjednako su zastupljeni H3N2 i tzv. pandemijska ili svinjska gripa H1N1, kaže dr. Draženović.

Zasad je među oboljelima najviše osoba srednje dobi i starijih, što se i moglo očekivati jer su školska djeca zadnja tri tjedna imala praznike. Upravo bi početak drugog polugodišta mogao biti okidač za povećanje broja oboljelih među mladima, kažu epidemiolozi.

Svakako odležati

Kao i u drugim zemljama, ima onih koji su zbog gripe završili u bolnici, no liječnici ističu da je u Hrvatskoj riječ o inače teškim bolesnicima koji su zbog neke kronične ili zloćudne bolesti imunološki kompromitirani. Zbog toga ta virusna bolest kod njih ima teži tijek i može završiti pogibeljno. No, kao i obično, liječnici upozoravaju da je gripa teška bolest koju treba odležati kako ne bi bilo posljedica, a na taj će se način spriječiti i širenje bolesti u školama i na radnim mjestima.

Nažalost, i u Hrvatskoj se u predsezoni, a sada i u sezoni gripe bilježi slab odaziv na cijepljenje koje jedino pruža zaštitu od te virusne bolesti.

Istina, zaštita nije uvijek stopostotna, ali nema sumnje da je u većini slučajeva cjepivo učinkovito jer je ovogodišnje proizvedeno da štiti od oba tipa (A i B) gripe koji su predviđeni za ovu sezonu, što uključuje i H1N1 virus tzv. svinjske gripe. Razni pokreti koji su intenzivirali svoje akcije u Hrvatskoj ne bi li dokazali da je cijepljenje opasnije od samih bolesti zadnjih su mjeseci značajno smanjili interes za cijepljenje, a posljedice bi mogle biti pogubne po zdravlje posebice starijih i kroničnih bolesnika, upozoravaju znanstvenici.

Uskraćeno cjepivo

U Hrvatskoj se zadnjih desetak dana bilježe i neke bizarnosti poput odbijanja liječnika da cijepe zainteresirane, a obrazloženje je - počela je sezona gripe pa nema smisla cijepiti se jer dok ono bude djelovalo, virusa više neće biti!? Na pitanje građana znači li to da možda nema cjepiva odgovor je bio negativan, ali i dalje im je, neopravdano, bilo uskraćeno pravo na cijepljenje.

Dr. Draženović ističe da je to potpuno kriva informacija jer ne treba zaboraviti da sezona gripe u Hrvatskoj traje do početka svibnja, posebice ako je zima hladna. - Onima koji su se, primjerice, cijepili prošle sezone novo cjepivo djelovat će već nakon 10 do 15 dana. Inače, do punog djelovanja cjepiva kod onih koji se prvi put cijepe prosječno treba oko mjesec dana.

Dva mjeseca zaštite

To znači da će oni koji se danas cijepe biti zaštićeni od gripe barem dva mjeseca - kaže dr. Draženović. Zato poziva one koji se još nisu cijepili da to ipak učine jer je cijepljenje najbolja zaštita.

Prošle je sezone od gripe u Hrvatskoj oboljelo oko 45.000 osoba, a koliko će oboljelih biti ove ovisit će o tome koliko će potrajati zima, odnosno koliko će biti hladna. Naime, poznato je da toj virusnoj bolesti odgovara hladnije vrijeme, a svoj “doprinos” dat će i činjenica da će očito ostati previše neutrošenih doza od 445.000 kupljenog cjepiva za ovu sezonu gripe.

U SAD-u epidemija, stanje otežavaju protivnici cjepiva

Najteže je stanje ipak s druge strane oceana u SAD-u, gdje je proglašena epidemija gripe nakon što je od posljedica te virusne bolesti umrlo 20-ero djece i 200 odraslih. Samo u New Yorku bilježi se 20.000 oboljelih. Dapače, stručnjaci upozoravaju da je u samo jednom tjednu broj oboljelih u New Yorku povećan za 55 posto, a puno bolje nije ni u drugim američkim državama. Amerikanci su već izračunali da će im gripa oteti milijarde prihoda.

Smatra se da je ovo najteža epidemija otkako je prije četiri godine svijet poharala pandemijska svinjska gripa. Podaci govore da je broj oboljelih u New Yorku četiri puta veći nego prošle sezone gripe. Najviše je pogođenih virusom A, i to H3N2. Zbog toga je počela akcija pojačanog cijepljenja. Naime, i u SAD-u je u zadnje vrijeme sve više pokreta i akcija usmjerenih protiv čak i obaveznog cijepljena djece protiv drugih bolesti, pa je popularnost cijepljenja protiv gripe značajno pala.

Protivnici cijepljenja koriste dva argumenta u nastojanjima da “ocrne” cjepiva. Jedan je da bolešću organizam jača svoj imunitet, a drugi da je jedini razlog propagande cijepljenja punjenje novčanika farmaceutske industrije.

Zbog toga guverner države New York, Andrew Cuomo, pokušava raznim akcijama potaknuti ljude na cijepljenje uz napomenu - nikad nije prekasno. U tome će mu vjerojatno pomoći i sve veći broj oboljelih, a nažalost i umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17