EPIDEMIJA

SEZONA GRIPE U HRVATSKOJ JE DOSEGNULA VRHUNAC Oboljelo je gotovo 11.000 osoba, većinom male djece, evo gdje je bolest najraširenija

Cirkuliraju tipovi gripe A i B, no najveći postotak ipak odlazi na H1N1, tip poznat kao svinjska gripa
 Marko Todorov / CROPIX

Sezona gripe je na vrhuncu. O tome najbolje govori podatak da je tijekom proteklog tjedna prijavljeno 5575 slučajeva oboljenja, gotovo jednako koliko je bilo sveukupno oboljelih dosad. Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaključno s prošlim tjednom ima 10.944 prijava.

Naravno, riječ je samo o prijavama, tako da je stvarni broj oboljelih barem četiri puta veći jer oboljeli s blažom kliničkom slikom ne posjećuju liječnika.

Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” potvrdio je da je gripa u punom zamahu, ali je situacija ipak bolja nego lani.

- Možemo govoriti da smo na vrhuncu, koji u pravilu traje nekoliko tjedana, a nakon toga možemo očekivati pad broja oboljelih - kaže Kutleša.

Stanje na intenzivnoj, dodaje, puno je bolje nego lani. Naime, zasad su imali jedan smrtni slučaj, a riječ je o osobi koja je otprije imala zdravstvene teškoće.

- U ovom trenu imamo jednu osobu na ECMO uređaju i četiri na respiratoru. No, možemo reći da su stabilno - napomenuo je Kutleša.

Kada se gleda u odnosu na broj stanovništva, gripa je najraširenija u Šibensko-kninskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Osim toga, najzahvaćenija su, uobičajeno, djeca predškolske dobi, koja su u najbližim kontaktima, dok je najmanje oboljelih među onima starijima od 30 godina.

Da je gripa ipak blaža nego lani, govori podatak o prijavama - prošli tjedan, kada je zabilježen najveći broj, bilo je 5575 prijava, a u isto vrijeme lani bilo je gotovo 11 tisuća prijava.

Što se tiče tipova gripe, cirkuliraju oba tipa, A i B, no najveći postotak ipak odlazi na A, i to H1N1, poznat kao pandemijski tip ili tzv. svinjska gripa.

I u Europi je gripa u porastu. I dalje se u većini država bilježi niska aktivnost gripe dok je u porastu broj država sa srednjim intenzitetom. Prisutna su oba virusa gripe, tipa A i B, a cirkuliraju s većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (69 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:56