TURISTI U ZAGREBU

SEZONA JOŠ NIJE NI POČELA, A METROPOLA VEĆ BILJEŽI REKORDE U DOLASCIMA GOSTIJU Šest novih hotela otvoreno je u godinu dana, no traži se krevet više

U samo prvih deset dana lipnja u Turističkoj zajednici grada Zagreba zabilježeno je oko 25 posto više dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju lani, a najviše nas i dalje posjećuju turisti iz Južne Koreje
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Japanac Naofumi Sakata došao je sa svojom obitelji na ljetovanje u Zagreb, a već su se prvi dan, kažu, uklopili u našu svakodnevicu.

- Ujutro smo sjeli u kafić i popili kavu, čuli smo da je to kod vas običaj - rekao je Sakata. Odsjeli su u privatnom apartmanu, ostat će četiri noći, a jedan će dan provesti na Plitvičkim jezerima. Za Zagreb su čuli od svojih roditelja, a od prijatelja su saznali da obvezno moraju probati Ledo sladoled i čuti pucanj gričkog topa u podne.

Obitelj Sakata je među gotovo 400.000 turista koji su u prvih šest mjeseci posjetili hrvatsku metropolu. Naime, prema posljednjim podacima Turističke zajednice grada Zagreba, do 31. svibnja ove godine grad su posjetila 394.083 turista, što je 15 posto više nego u istom razdoblju lani.

Top destinacija

Porast za 14 posto bilježi se i u broju noćenja, kojih je bilo čak 714.310.

- Prvih deset dana lipnja bilježimo preko 25 posto više dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju lani, što su sjajni pokazatelji za nadolazeću sezonu. Po broju dolazaka na prvom su mjestu gosti iz Južne Koreje, a po noćenjima gosti iz SAD-a, što uistinu pokazuje da smo destinacija u koju dolaze turisti iz cijeloga svijeta - rekla je Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a grada Zagreba, te dodala kako su smještajni kapaciteti gotovo maksimalno popunjeni.

Iako službena ljetna sezona još nije počela, u Zagrebu se već sada traži smještaj više. To su prošle godine prepoznali i hotelijeri, zbog čega je samo lani i početkom ove godine otvoreno šest novih hotela, pa trenutačno Zagreb raspolaže s ukupno 58 hotela s oko 7500 postelja. Kada se tome doda i 49 hostela sa 2280 kreveta, onda možemo slobodno pretpostaviti da je grad spreman za turiste. Jedan od novih hotela je i Academia u Tkalčićevoj, koji na stranici za rezerviranje smještaja Booking.com drži ocjenu 9,5.

Obiteljski hoteli

- Popunjenost nam je otprilike 70 posto, što je izrazito visoko za hotel koji se otvorio prije samo šest mjeseci. Naše goste najviše privlači lokacija u samom centru grada, ali i činjenica da imamo garažu, što je veliki plus za sve naše goste - rekla je Anita Palac, direktorica marketinga i prodaje hotela.

Oko 70 posto gostiju su im biznismeni iz raznih korporacija iz regije, Italije ili Njemačke, a ostatak gostiju su im vikendaši iz Austrije te turisti s Dalekog istoka.

Zagrebačkom hotelskom životu pridružio se i Oriental Express koji se smjestio na Trnjanskoj cesti. Direktorica Lucija Brzica kaže kako im se u zadnja tri mjeseca znalo dogoditi da nema slobodnih soba, a najčešći gosti su im također poslovnjaci te turisti iz Južne Koreje ili Japana.

- Gosti nam se vraćaju, više nam ne dolaze samo preko Booking.coma, nego nam se izravno javljaju. U Zagrebu, ali i cijelom svijetu sve je veća potražnja za obiteljskim hotelima, a nama se pružila prilika za otvaranje hotela na atraktivnoj lokaciji i nismo to htjeli propustiti - kaže Brzica.

Nove investicije

Nisu svi hoteli orijentirani na stranu klijentelu. U hotelu Domino kažu kako najviše imaju domaćih gostiju, jer kod njih uglavnom odsjeda rodbina ljudi koji dolaze u obližnju bolnicu, no ima i turista. Među njima prednjače Bugari, Rumunji i Talijani.

- Prosječno kod nas gosti ostaju dan-dva, no imamo i duljih ostanaka. Mi smo dugo godina radili kao iznajmljivači soba i apartmana, a prije nekoliko mjeseci pretvorili smo se u hotel i jako smo zadovoljni - kažu iz Domina, koji ima tri zvjezdice.

Situacijom su zadovoljni i u novootvorenom hotelu National u Čubranovićevoj ulici. Otvoreni su prije godinu dana, a tijekom tog razdoblja popunjenost je bila viša od 60 posto, čime su jako zadovoljni. Zasad u lipnju imaju 95 posto popunjenosti, a očekuju da će puna popunjenost biti u srpnju i kolovozu.

- Najveći broj gostiju dolazi nam iz naše zemlje, a imamo i dosta onih iz Turske, Njemačke, Velike Britanije i Južne Koreje - kaže direktor Kristijan Pehar.

Na listi novootvorenih hotela još su i Forty Two u Andrilovečkoj i Livris u Rapskoj ulici. Ipak, tu nije kraj novim investicijama. Prema najavama iz hotelske industrije, do 2020. godine očekuje se gradnja nekoliko novih smještanih jedinica.

Privatni smještaj

U cijeloj ugostiteljskoj priči ne smiju se zaboraviti ni privatnici. Iz TZGZ-a poručuju kako privatni smještaj bilježi porast na mjesečnoj razini i prema zadnjim podacima prijavljeno je 2360 smještajnih jedinica s oko 5700 postelja, a na dnevnoj bazi dobiju 20 novih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:04