NEVJEROJATNA PRIČA

Šibenik na nogama nakon što je popularni učitelj ostao bez posla: ‘Čudno, neljudski, ružno...‘

Toni Skelin (37) radio je u školi na neodređeno deset godina, napokon je otvoreno stalno radno mjesto no ravnateljica ga ne želi

Toni Skelin

Toni Skelin (37) radio je deset godina na određeno kao učitelj tjelesne i zdravstvene kulture u šibenskoj Osnovnoj školi Meterize. Nakon što su nastupili zakonski uvjeti za stalno zaposlenje, odnosno ugovor na neodređeno, Skelin se prijavio na natječaj i jedini, među 12 kandidata, prošao testiranje. Međutim, ravnateljica škole Margit Vrbičić odbila je školskom odboru predložiti najboljeg kandidata po odabiru školskog povjerenstva. Umjesto toga poništila je natječaj, Skelinu je 21. ožujka istekao ugovor i ostao je bez posla. Potporu putem Facebook grupe dosad mu je dalo više od 800 kolega i roditelja učenika, a pokretač grupe Ivan Jurković za petak najavljuje prosvjed u Šibeniku.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Jutarnjem potvrđuju kako je zbog ovog slučaja pokrenut inspekcijski postupak.

- Nakon deset godina rada u ovoj školi ostao sam bez posla koji sam obožavao. Čudno, bespotrebno, neljudski, ružno…, kaže Toni Skelin, magistar kineziologije i trener u Odbojkaškom klubu „Šibenik 91“.

Čuvao joj mjesto

Bio je, naime, zaposlen na određeno nakon što je profesorica TZK prije deset godina postala ravnateljicom. Po Zakonu o odgoju i obrazovanju, njezino radno mjesto se ‘čuva‘ dva ravnateljska mandata (rad na određeno), a kako je ravnateljica ušla u treći mandat valjalo je popuniti radno mjesto na neodređeno.

image

Osnovna škola na Meterizama

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Na to radno mjesto javilo se nas 10-ak, pet nas je imalo valjanu dokumentaciju i pristupili smo pismenom dijelu testiranja. Jedini sam ga položio i drugi dan polagao usmeni. Prošao sam i nakon toga pozvan sam na razgovor s ravnateljicom. Prva njezina rečenica bila je da je naša priča gotova. Najavila mi je da me neće predložiti školskom odboru. Pitao sam je kako je to moguće i koji je razlog, a ona mi je rekla da je ljuta na mene. Činjenica jest da smo imali razmiricu, svađu, nakon koje se nisam imao potrebe ispričati jer mislim da je njezino ponašanje bilo neprimjereno. Sada mogu samo zaključiti da mi je to zamjerila. Ili je ovo njezina osobna odluka na temelju nezadovoljstva ili i ona ima pritisak s treće strane da me ne primi, kaže Skelin, kojemu je podršku dao i Školski sindikat Preporod, smatrajući da je ravnateljičin postupak nezakonit.

„Suočeni s ovim slučajem moramo oštro reagirati, kolegu Tonija podržati, a prosvjetnu vlast upozoriti na još jedan slučaj ravnateljske samovolje. Sindikat Preporod nudi kolegi Skelinu pravnu i svaku drugu pomoć u ispravljanju očite nepravde koja mu je učinjena“, poručili su.

Ravnateljica pak tvrdi - sve je po zakonu, ne boji se sudske tužbe niti prosvjetne inspekcije.

– Kolegi sam objasnila zašto ga neću predložiti, a razlog je neprimjereno ponašanje. Nakon našeg razgovora, otišao je u zbornicu i rekao da je sam kriv. Sve što radi nakon toga je njegov očaj koji razumijem. Situacija za njega jest očajna, no postoje pravni putevi. Novi natječaj je pred završetkom, kaže ravnateljica ne želeći ulaziti u razloge navodnog skrivljenog ponašanja Tonija Skelina jer očekuje sudski epilog. Potvrđuje da je Skelinu ugovor istekao 21. ožujka. Nejasno ostaje zašto je u školi radio deset godina, ukoliko je po tvrdnji ravnateljice imao niz pogrešaka.

Skelin je angažirao odvjetnika. Nije, kaže, u redu da kao jedini kandidat nije bio predložen Školskom odboru samo zato jer se netko na njega ljuti.

– Nisam sam na ovom svijetu, imam dvoje djece i moju je obitelj ovo strašno pogodilo, kaže.

image

Margit Vrbičić, ravnateljica šibenske Osnovne škole Meterize

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sindikalni voditelj područnog ureda Sebastijan Troskot podsjeća kako je postupak testiranja kandidata za zapošljavanje u školama uveden upravo u cilju izbjegavanja samovolje ravnatelja, ali i zbog poticanja pozitivne selekcije najboljih kadrova prilikom zapošljavanja. Slučaj šibenske škole, smatra Troskot, sve je samo to ne.

Teška manipulacija

– Ovo pokazuje upravo suprotno, da ravnatelji i dalje mogu što i kako hoće, ako im to, dakako, dopusti Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nadam se da ipak neće, ne samo zbog kolege Skelina, nego i svih onih drugih koji proživljavaju isto. Jer, čemu uopće povjerenstava za vrednovanje kandidata ako najbolji i jedini kandidat koji je udovoljio svim uvjetima uopće ne bude predložen? Kao da nije dovoljno, a što je javna tajna po mnogim školama, da ravnatelji ili njihovi ljudi „dilaju“ pitanja za testiranje svojim kandidatima pa tako i dalje zapravo namještaju natječaje? Sada imamo i slučaj koji ide korak dalje, da onaj koji se očito pokazao kao najbolji na testiranju, ali nije ravnateljičin izbor, pa si ona eto dopušta da samo tako ne želi izustiti njegovo ime na školskom odboru i samim time ga ni zaposliti. Sve ovo je teška manipulacija zakonskim propisima i tome MZO treba odmah stati na kraj, kaže Troskot.

U Ministarstvu nam potvrđuju da su primili prijavu kojom se ukazuje na nepravilnosti u zapošljavanju te da je pokrenut inspekcijski postupak.

- Podnositelj prijave je u skladu s odredbama Zakona o prosvjetnoj inspekciji obavješten da je povodom njegovog podneska pokrenut inspekcijski postupak vezano uz zapošljavanje na radnom mjestu učitelja tjelesne i zdravstvene kulture te da će ga o provedenom nadzoru i poduzetim mjerama izvijestiti nadležni prosvjetni inspektor nakon završenog inspekcijskog postupka, poručuju iz MZO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:36