JOSIP STOJANOVIĆ

ŠIBENSKI PODUZETNIK ČIJI JE MERCEDES BIO PARKIRAN ISPRED KUĆE MINISTRICE ŽALAC Doznali smo koliko je kredita od HBOR-a dobio Jolly i koliko su 'teški'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Tvrtki Olympia Vodice d.d., u vlasništvu šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja čiji je Mercedes bio parkiran ispred kuće ministrice Gabrijele Žalac, od 2007. do 2016. Hrvatska banka za obnovu i razvitak dala je tri kredita ukupne vrijednosti 165,68 milijuna kuna, doznali smo u HBOR-u.

Prva dva kredita odobrena su u vrijeme mandata ministra financija Ivana Šukera, koji je bio na otvorenju novog hotela Olympia Sky u Vodicama 2017., vrijednog 175 milijuna kuna.

Tada je Jolly govorio da 75 posto ulaganja čini kredit HBOR-a. Kada je hotel otvaran u srpnju 2017., u Vodicama se pojavila cijela svita političara, sadašnjih i bivših, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića do ministara Garija Cappellija, Zdravka Marića, Olega Butkovića i Gabrijele Žalac.

Prvi kredit odobren je 18. listopada 2007. u iznosu od 35,04 milijuna kuna uz kamatnu stopu od dva posto i rok otplate od 14 i pol godina, uključujući poček od tri i pol godine.

Drugi kredit odobren je 17. prosinca 2009. u iznosu od 14,39 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od četiri posto i rok otplate od 15 godina, uključujući poček od dvije godine. Treći kredit, koji je odobren uz suglasnost Nadzornog odbora (sukladno Statutu HBOR-a Nadzorni odbor daje suglasnost na odobrenja kredita vrijednosti većih od 37 milijuna kuna), odobren je 12. travnja 2016. u iznosu od 116,25 milijuna kuna uz kamatnu stopu od tri posto na rok od 17 godina uključujući poček od četiri godine. Tada je na čelu Nadzornog odbora HBOR-a bio ministar Zdravko Marić, dobar prijatelj Jollyja, koji je glasovao za tu odluku.

- Sve navedene kredite klijent je prijevremeno otplatio i pritom platio puni iznos naknade za prijevremenu otplatu kredita. Ministrica Gabrijela Žalac imenovana je članicom Nadzornog odbora 10. studenog 2016. te nije bila u sastavu Nadzornog odbora u vrijeme odobrenja kredita. Što se tiče sudjelovanja ministra financija Zdravka Marića u odlučivanju na sjednici Nadzornog odbora, podsjećamo kako je ministar javno potvrdio da je sudjelovao u odlučivanju - poručili su iz HBOR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:14