NAJBOLJI PROJEKT EU

Šibensko-kninska županija: Županijski obradni centar za plastiku i metal u Mandalini

Ovim se projektom htjela ojačati konkurentnost poslovnog okruženja, i to razvojem inovativnog istraživačkog okruženja

Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike, kroz razvoj mreže znanja i poduzetničke infrastrukture “COMPETE PLAMET” projekt je prijavljen za izbor najboljeg EU projekta od strane Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Razvojna agencija bila je i partner na projektu uz Općinu Posušje a nositelj projekta Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke HERAG.

Projekt se je počeo provoditi 15.10.2017. a završio 14.7.2020. godine. Vrijednost projekta bila je 12.025.269 kuna, od čega je kroz EU bespovratno povučeno 10.221.479, a vlastita su sredstva bila 1.803.790 kuna.

Tradicija u sektoru metala

Kroz projekt se je htjela ojačati konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja na području dvije zemlje, a što je i postignuto razvojem inovativno-istraživačkog okruženja temeljenog na znanju i novim tehnologijama u prekograničnom području.

Kroz projekt se naime na području Šibensko-kninske i Zapadno-hercegovačke županije u posljednje dvije godine kontinuirano osnažuju ljudski, institucionalni i gospodarski kapaciteti u sektoru metala i plastike.

'U Šibensko-kninskoj županiji u sektoru metala imamo dugogodišnju tradiciju. Najznačajnija industrijska grana na području ŠKŽ je proizvodnja metala i gotovih metalnih proizvoda koja zapošljava 45% ukupnog broja zaposlenih u industriji. U navedenim sektorima imamo 26 poduzetnika, koji ukupno zapošljavaju 1.300 zaposlenih. Među njima su 2 velika i 3 srednja poduzetnika, a ostali su mali, odnosno mikro poduzetnici. Taj je sektor izuzetno bitan za Šibensko-kninsku i Zapadnohercegovačku županiju, a aktivnostima kroz projekt se je osnažila naša suradnja na uzajamnu korist.

Online platforma

Konkretno, projektom je realizirana rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku, odnosno rekonstruirano je krovište poduzetničkog inkubatora PIN te je asfaltirana cesta i uvedena rasvjeta u poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju.

Uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja, nabavljeno je, kako je navedeno, ukupno sedam CNC strojeva, obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima (treneri za rukovanje strojevima-CNC operateri), realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike, uspostavljena je mreža znanja zajedno s interaktivnim online portalom/platformom, tzv. „Know net“ koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja. Mreža znanja djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45