MINISTAR BUTKOVIĆ

‘Signal na Baniji uskoro će biti bolji, počinje i obnova državnih cesta‘

Županija je i inače u ruralnim i pograničnim područjima bila dosta loše pokrivena signalom, ovo je prilika da se ta situacija poboljša
Oleg Butković
 Luka Gerlanc/CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu da će signal teleoperatera u ruralnim i pograničnim područjima na Baniji uskoro biti bolji, da se na tome radi te da bi uskoro trebala biti ugovorena, a potom i početi obnova državnih cesta na tom području.

Odgovarajaći na novinarsko pitanje o mobilnom i telefonskom signalu na Banovini, Butković je rekao kako je razgovarao sa svim teleoperaterima, koji su vrlo brzo nakon potresa osposobili postojeći signal, tako da je signal sad onakav kakav je bio prije potresa.

"No budući da je Sisačko-moslavačka županija i inače u ruralnim i pograničnim područjima bila dosta loše pokrivena signalom, ovo je prilika da se ta situacija poboljša. U tom smislu u utorak sam doznao o određenih šest lokacija, koje su operateri predvidjeli, gdje bi se sad privremeno, do izgradnje novih stanica, smjestile mobilne bazne stanice. To će biti učinjeno vrlo brzo, tražit ćemo i pomoć mehanizacije, stožera, Ministarstva obrane, odnosno Oružanih snaga da nam pomognu da se to što prije postavi. To se rješava i uskoro će signal biti bolji i u tim ruralnim, tj. pograničnim područjima", rekao je Butković.

Govoreći o oštećenim cestama na Baniji, Butković je izjavio da državne ceste imaju kompletno snimljeno stanje, da je šteta oko 70 milijuna kuna na državnim cestama, mostovima, da su se otvorila određena klizišta.

"Taj proces je već krenuo, Hrvatske ceste će vrlo brzo, budući da im Zakon o javnoj nabavi daje mogućnost da takve stvari hitno ugovaraju, to ugovoriti i krenut će obnova državnih cesta".

Butković je istaknuo da će Vlada sljedećeg tjedna donijeti odluku i Županijskoj upravi za ceste dodijeliti 25 milijuna kuna, budući da su procijenili da im taj iznos treba da bi popravili sve županijske ceste.

"Mi ta sredstva imamo, ali to mora proći proceduru Vlade, sljedećeg tjedna će to biti na Vladi i onda će i oni krenuti u svom dijelu u obnovu svih županijskih cesta," rekao je.

Na pitanje o klizištu u Zagorju kod općine Jasenje, ministar je odgovorio da su u utorak na tom terenu bili prometna inspekcija i Hrvatske ceste te da se kreće u sanaciju.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izjavio je, odgovarajući na novinarska pitanja, da je, što se tiče klizišta na državnoj cesti DC 74, došlo do istjecanja, odnosno klizanja jalovine iz susjednog kamenoloma na cestu.

"Obavljeno je snimanje tog terena s prometnom inspekcijom, koja će donijeti rješenje te će se u dogovoru s vlasnikom kamenoloma, odnosno vlasnik kamenoloma promptno ići u rješavanje tog problema. Tu treba, ne samo maknuti veliku količinu materijala s ceste, nego riješiti i uzrok, koji je na području kamenoloma, kako se takvo što ubuduće ne bi događalo", rekao je i naglasio da se "od danas kreće s rješavanjem i uspostavom prometa na DC 74".

Ministar Butković je u srijedu, zajedno s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i gradonačelnikom grada Bakra Tomislavom Klarićem obišao radove na rekonstrukciji državne ceste DC 501 od čvora Oštrovica do Meje, odnosno od Hreljina do autoceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 02:12