TRADICIONALNA AKCIJA

‘Sigurna plovidba 2020‘: Jadransko more nije samo lijepo i atraktivno, zna biti i opasno

Jednodnevnu akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Sigurna plovidba 2020
 Matija Djanjesic/Cropix

Pomoćnik ministra, kapetan Siniša Orlić izjavio je u Rijeci kako se tradicionalnom akcijom "Sigurna plovidba 2020" koja je počela u ponedjeljak ujutro u obalnim gradovima želi upozoriti javnost da Jadransko more nije samo lijepo i atraktivno, nego da zna biti i opasno.

Tradicionalnu jednodnevnu akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a održava se na područjima svih hrvatskih lučkih kapetanija.

„Situacija na moru danas je gotovo uobičajena za ovaj dio godine. Godinu je obilježila pandemija Covida 19, pa smo u početku imali smanjen promet. Sada još uvijek imamo između 60 i 70 posto uobičajenog pomorskog prometa, no, zadnja dva tjedna se taj promet stabilizirao na brojkama od prošle godine,“ rekao je Orlić uoči akcije "Sigurna plovidba 2020".

Izvijestio je da ove godine većih havarija nije bilo te da je, što se tiče akcija traganja i spašavanja na moru, njih bilo oko 45 posto u odnosu isto razdoblje lani, nešto manje u odnosu na promet. Podsjetio je da je lani je bilo oko 700 nesreća, poginulo je 28, a spašeno je više od 1000 ljudi. Više od 50 posto intervencija su poduzela plovila lučkih kapetanija, 15 posto policijska te ostali.

image
Sigurna plovidba 2020
Matija Djanjesic/Cropix

Orlić je istaknuo sudjelovanje ostalih, kazavši da su to građani, nautičari, pomorci, ribari, svi koji su se našli u blizini nesreće i primili su poziv za pomoć.

Riječki lučki kapetan: 1. kolovoza izdano više vinjeta nego na isti dan lani

Riječki lučki kapetan Darko Glažar rekao je da je prije tri tjedna na području te lučke kapetanije bilo 67 posto izdanih vinjeta u odnosu na isti dan lani. Na kraju srpnja ih je bilo 71 posto, a danas 75,5 posto, što govori da se brojke povećavaju, naglasio je i dodao da je 1. kolovoza izdano više vinjeta nego na isti dan lani.

Po riječima Glažara, u ovoj godini obavljeno je oko 400 inspekcijskih pregleda i oko 700 tehničkih pregleda. Govoreći o kaznama na moru, rekao je da su najmanje kazne od 300 do 800 kuna, da postoji mogućnost plaćanja odmah, što znači plaćanje samo dvije trećine kazne te je naglasio da su neke kazne, primjerice za nedozvoljno glisiranje, velike. Podsjetio je da kupači ne bi smjeli plivati dalje od 100 metara od obale te da glisiranje nije dozvoljeno na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.

image
Sigurna plovidba 2020
Matija Djanjesic/Cropix

Glažar je još upozorio da se od 11. kolovoza u 5 sati do 14. kolovoza u 20 sati zatvara Tihi kanal, morski prolaz između sjeveroistočnoga dijela otoka Krka i kopna, jer se polažu cijevi za plinovod Zlobin - Omišalj.

Kontrola nepropisne brzine, glisiranja u nedozvoljenom, prekrcanosti brodova

Akcijom "Sigurna plovidba 2020" želi se provjeriti spremnost i učinkovitost nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadzor sigurnosti plovidbe svih sudionika na moru te preventivna zaštita svih sudionika od pomorskih nesreća tijekom turističke sezone, kada je znatno povećana prisutnost domaćih i stranih plovila u pomorskome prometu.

Kako je najavljeno, koristit će se sva raspoloživa plovila i djelatnici svih lučkih kapetanija u koordinaciji s njihovim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom. Djelatnici te službe pružit će podršku sudionicima akcije - dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Posebna pažnja bit će posvećena kontroli nepropisne brzine plovidbe i glisiranju u nedozvoljenom morskom području, nadzoru korisnika koncesijskih odobrenja za iznajmljivanje plovila na pomorskom dobru, nesavjesnih plivača i ronioca te nadzoru u slučaju prekrcanosti putničkih brodova za jednodnevne izlete.

Završetak akcije predviđen je danas u u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:20