ODGOVORILI I MOSTU

'SIGURNI SMO DA ĆE VERA BEGIĆ BLEČIĆ DATI OSTAVKU' O tragediji se oglasio i riječki SDP, stali su u obranu Obersnela: 'On ništa nije kriv!'

 
Vera Begić Blečić
 Matija Djanješić / CROPIX

Riječka Gradska organizacija SDP-a izrazila je duboku sućut obitelji i prijateljima tragično preminulog Igora Soldatića, a ozlijeđenima u nesreći za koju je odgovorna Vera Begić Blečić zaželjeli su brz i uspješan oporavak.

Podsjetimo, u noći sa srijede na četvrtak riječka pročelnica skrivila je prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom na Istarskom ipsilonu, nakon čega je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odmah donio odluku o njezinoj suspenziji s dužnosti.

U riječkom SDP-u su sigurni da će gospođa Vera Begić Blečić podnijeti ostavku na pročelničku dužnost čim to bude u mogućnosti učiniti.

- Vjerujemo da je sama svjesna tragičnih posljedica svog postupanja i činjenice da nastavak obavljanja te dogovorne dužnosti za nju više nije moguć. Teze o eventualnoj odgovornosti gradonačelnika u ovom slučaju koje proizlaze iz nesreće koja se dogodila prije godinu dana jednostavno nisu točne, navode u priopćenju.

Ističu kako je gospođa Begić Blečić odrasla osoba koja je odgovorna za svoje postupke i koja samostalno odlučuje kada će i kako upravljati motornim vozilom. Jedino što je gospođu Begić moglo spriječiti da upravlja motornim vozilom uz naravno njezinu osobnu odluku, kako napominju, jest mjera zabrane upravljanja motornim vozilom koju može izreći isključivo policija i sud, a što očito nakon slučaja iz svibnja prošle godine nije učinjeno.

U riječkom SDP-u smatraju kako gradonačelnik ne može biti odgovoran jer je odrasla osoba u svoje slobodno vrijeme vozila svoj automobil.

Podsjećaju da je gradonačelnik suspenzijom postupio sukladno svojim zakonskim ovlastima. Poručili su kako će vezano za članstvo Vere Begić Blečić u SDP-u biti proveden stegovni postupak, sukladno odredbama Statuta stranke.

Odgovorili su i predstavnici Mosta Petri Mandić na prozivke jer je dovela u pitanje odluku gradonačelnika o suspenziji. Smatraju da nije uzela u obzir ograničenja koja po tom pitanju nameće Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i podrućnoj samopupravi.

- Iako je jasno da je upravo Vera Begić Blečić izazvala nesreću u kojoj je poginuo čovjek, istražni i ostali postupci još uvijek traju. Do njihova okončanja, gradonačelniku je na raspolaganju jedino suspenzija. Zašto njezina stranka nije promijenila taj zakon dok su vodili Minstarstvo uprave, pitaju se i Gradskoj organizaciji SDP-a Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:25