PAVO BARIŠIĆ ZA JUTARNJI

‘Sigurno neću zazidati vrata fakulteta i zabraniti drugima ulazak, svoju smjenu ću osporiti pravnim putem‘

Jedini način razrješenja u Senatu bila bi rektorova suspenzija koja zahtijeva potvrdu dvije trećine glasova članova Senata, tvrdi Barišić
Pavo Barišić
 Boris Kovacev/Cropix

- Osporavat ću pravnim sredstvima više aspekata postupka mog razrješenja na sjednici Senata. Smatram da je postupak bio eklatantno nestatutaran i nedopustiv, izjavio je Jutarnjem smijenjeni dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić.

Nakon što ga je Senat, na prijedlog rektora Damira Borasa, smijenio na sjednici održanoj putem maila, suprotno mišljenju nadzornog tijela Sveučilišta, Sveučilišnog savjeta, po kojemu Senat takve odluke mora donositi na sjednicama uživo, Barišić objašnjava razloge zašto je sjednica po njegovu mišljenju bila neregularna.

- Od drugih članova Senata, zgroženih ovakvim metodama, čuo sam da se na ovaj način uvode različite kategorije dekana, jer je dosad bilo jasno kako o suspenziji dekana mora glasovati dvotrećinska većina. Moj mandat po Statutu Fakulteta hrvatskih studija, na koji je Senat dao suglasnost i stupio je na snagu prije dva mjeseca, traje do 30. rujna ove godine. Jedini način razrješenja u Senatu bila bi rektorova suspenzija koja zahtijeva potvrdu dvije trećine glasova članova Senata. No, to se u mojemu slučaju nije dogodilo, kaže Barišić i dodaje: - Sigurno je da se neću ponašati na način da ću zazidati vrata Fakulteta hrvatskih studija i ne dopustiti drugima ulazak.

Najavljuje da će odluku Senata osporavati pravnim sredstvima, uvjeren u mnoštvo nepravilnosti.

I samo obrazloženje odluke o mojem razrješenju, kaže, dodano je usred sjednice u 15.20, a u kojim još sve dimenzijama ima neregularnosti, trebat će provjeriti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30