‘POLITIČKA HIGIJENA‘

Silvano Hrelja izbačen iz stranke: ‘Radite što hoćete, povukli ste potez u korist vlastite štete!‘

Ne želimo surađivati s osobama koje nose etiketu lažnih umirovljenika, ljubitelja NDH i prostačkih verbalnih eskapada, poručuju iz HSU-a

Silvano Hrelja

 Nera Simic/Cropix

Predsjedništvo HSU-a isključilo je u ponedjeljak Silvana Hrelju iz stranke zbog sudjelovanja na skupu koalicije stranaka Umirovljenici zajedno, no Hrelja kaže da je na skup došao kao saborski zastupnik i predstavnik umirovljenika, a HSU-u je poručio "neka rade što hoće".

"S ciljem uvođenja političke higijene na našim prostorima odlučili smo u skladu sa stranačkim Statutom, a na prijedlog predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Veselka Gabričevića s današnjim danom isključiti iz stranke našeg člana Silvana Hrelju. Razlozi za takvu odluku su brojni, a najnoviji je sudjelovanje Silvana Hrelje na skupu pod nazivom ‘Umirovljenici zajedno‘", pojašnjavaju u priopćenju.

‘Tri opskurne umirovljeničke stranke‘

Za današnji skup su rekli da su se "pod krinkom zajedništva okupili predsjednici tri opskurne umirovljeničke stranke koje zajedno nemaju niti 10 članova, bez županijskih, gradskih ili općinskih organizacija, stranačkih prostorija i telefona..."

Tvrde kako im ta "grupica vječitih kandidata za saborske fotelje mjesecima predlaže ujedinjavanje"

"To izbjegavamo jer je potpuno kontraproduktivno. Ne želimo surađivati s osobama koje nose etiketu lažnih umirovljenika, propalih političkih preslagivača, ljubitelja NDH, prostačkih i vulgarnih verbalnih eskapada, ponosnih ‘Berinih penzića‘, koalicijskih partnera Milana Bandića, samozvanih „žetončina”, a sve kako bi se ostvarili osobni interesi",poručuju iz HSU-a.

Takvi postupci, ističu, u potpunosti su u suprotnosti s djelovanjem HSU-a, opredjeljenjem i ciljevima. "Nažalost to naš saborski zastupnik nije shvatio i današnjom potporom grupici političkih egzibicionista grubo je prekršio Statut i nanio veliku štetu našoj stranci", poručuju iz te stranke.

Hrelja: Sve što radim, radim za sve umirovljenike

Silvano Hrelja u izjavi za Hinu rekao kako sve što radi, radi za sve umirovljenike te kako je prihvatio poziv na skup te tri stranke i udruge na koji je pozvan i predsjednik HSU-a.

"Nije zabranjeno sudjelovanje niti na jednom skupu, ne vidim čime je zabranjeno izvijestiti ljude iz tih udruga i stranaka što se radi, koje su zakonske promjene i problemi u udruživanju umirovljenika. Nemam namjeru iznositi svoju obranu jer nisam ništa skrivio. Neka rade što hoće, briga me", poručio je Hrelja.

Ne želi, kaže, komentirati iznesene kvalifikacije na račun apostrofiranih stranaka i udruga te dodaje da kao predsjednik HSU-a "nikada nije pljuvao po drugima, jer je to neprimjereno".

Podsjetio je i kako su nedavno iz HSU-a su rekli da nisu zadovoljni njegovim radom.

"Ako donesu takvu odluku (isključenje) onda ju donose u korist vlastite štete, jer prestaju biti parlamentarna stranka i to postaje njihov problem", poručio je Hrelja.

image
Nera Simic/Cropix

Umirovljenici zajedno: Želimo reformu mirovinskog sustava

Koalicija stranaka Umirovljenici zajedno predstavila je u utorak programske smjernice - reformu mirovinskog sustava, zdravstva i sveukupne socijalne politike, uz poruku kako u nizu županija i gradova želi preuzeti odgovornost za umirovljenike i očuvati parlamentarni status.

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika ustvrdio je na konferenciji za novinare da dosad u Hrvatskoj nikada nije bilo brojnije i snažnije umirovljeničke opcije.

Njihov je zajednički cilj borba protiv siromaštva umirovljenika i za povećanje njihova životnog standarda.

Hrvatske mirovine nisu na razini mirovina u većini ostalih država EU-a, pa je bitno pomagati onima kojima je ta pomoć zaista potrebna, poručio je.

Predsjednik Stranke Umirovljenika Lazar Grujić založio se za okupljanje umirovljeničkih stranaka i udruga, kojima je cilj ne samo poboljšanje standarda umirovljenika već i rješenja kojima bi iz siromaštva izvukli što veći broj umirovljenika.

Uz to žele kreirati i realizirati reformu mirovinskog sustava, zdravstva i sveukupne socijalne politike.

"Jedino tako ćemo imati utjecaj na izvršnu vlast, a možemo i pronalaziti stručnjake za pojedina područja života u mirovini", kazao je.

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja izvijestio je kako je oko 7000 dodataka na obiteljsku mirovinu obračunato i kreće u isplatu kroz deset dana.

Dodatak će iznositi oko 85 eura, a isplata bi trebala trajati čitavu godinu.

Nova politička platforma će provesti istraživanje javnog mnijenja, kako bi vidjeli koji sve problemi tište umirovljeničku populaciju, najavljeno je na konferenciji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2023 21:47