'NEPOŽELJNI SDP-OVCI'

ŠIME LUČIN 'Ako vodstvo koje je izgubilo izbore ne ode, stranka će postati kasta'

 Bruno Konjević/EPH

Govorimo da je SDP najdemokratskija stranka. Jedino se kod nas predsjednika stranke bira tako da je jedan član, jedan glas. No, trebali bismo usvojiti još jedan standard koji bi znatno pridonio demokratizaciji SDP-a, a time i cijelog društva - a to je da vodstvo koje nije dalo rezultate, koje je izgubilo izbore, odlazi i bira se novo.

Ako to ne postane standard, stranka će nam se pretvoriti u kastu - kaže Šime Lučin, jedan od istaknutijih SDP-ovaca za kojega, kako je to istaknuo Gvozden Flego u otvorenom pismu, predsjednik te stranke Zoran Milanović nije našao mjesto na izbornim listama.

Flego, inače simpatizer stranke i ministar u Vladi Ivice Račana, u pozivu Milanoviću da podnese ostavku u nizu kritika na račun Milanovićeva ponašanja i poteza dodao je i činjenicu da Lučin, Marija Lugarić, Igor Rađenović i Danijel Mondekar uopće nisu bili kandidirani na listama.

- Kad govorim o potrebi uvođenja standarda da se vodstvo koje nije ostvarilo rezultate povuče, onda ne govorim o Milanoviću osobno, nego tome da to mora biti princip. Ja se 2003. nisam kandidirao ni za jednu stranačku funkciju jer sam se, kao član dotadašnje Vlade, smatrao suodgovornim za gubitak izbora - kaže Lučin. On smatra da na unutarstranačkim izborima treba dati priliku drugom vodstvu.

No, kad je kao primjer Milanovićevih loših kadrovskih poteza spomenuo Mondekara, Flego se zaletio i pogriješio. - Mogu se samo ograditi od toga što je Flego napisao o meni jer ja nisam eliminiran ni maknut s liste, nego sam imao dogovor sa Milanovićem. Još sam mu na ljeto rekao da me ne zanima Sabor, nego isključivo Vlada, i to dio posla koji se odnosi na EU - kaže Mondekar. Rekao nam je kako je Milanoviću iznio da bi ga zanimala samo dužnost u Vladi u sklopu koje bi potpuno redizajnirao koordinaciju rada s EU i utjecaj na donošenje političkih odluka u Bruxellesu. - Milanoviću nije bilo drago čuti da me ne zanima mjesto na listi, ali je to prihvatio - zaključio je.

Marija Lugarić o svemu je samo kratko rekla da su izbori gotovi i da u ovom času nema što komentirati. Ni Igor Rađenović nije imao puno više za reći. - SDP je na listama imao najbolje ljude za koje je tako procijenio predsjednik stranke, Predsjedništvo i Glavni odbor. A ja nisam najobjektivnija osoba da bih govorio o sebi - rekao je Rađenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:58