POD POKROVITELJSTVOM JOSIPOVIĆA

SIMPOZIJ O RIJETKIM BOLESTIMA Okupili se ugledni medicinski stručnjaci iz cijele regije

Donji Lapac, 221112.Predsjednik Republike Ivo Josipovic posjetio je Opcinu Donji Lapac s vecinskim srpskim povratnickim stanovnistvom te je saslusao njihove probleme i komentirao aktualna politicka zbivanja u zemlji.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

U sklopu Internacionalnog dana rijetkih bolesti 27. i 28. veljače u hotelu Dubrovnik održava se ”3. Hrvatski simpozij o rijetkim bolestima”. Pokrovitelj dana rijetkih bolesti je tradicionalno predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

U svijetu postoji više od 6000 različitih rijetkih bolesti, a javljaju se kod manje od pet osoba na 10 tisuća stanovnika. Za samo jedan mali dio tih bolesti postoji i lijek pa su pravovremena dobra dijagnostika i brzi pristup terapiji ključni kod tih bolesti.

Za razliku od drugih zemalja u Europskoj uniji, koji su osnovali svoje “fondove za rijetke bolesti” ili specijalne programe liječenja pri Ministarstvu zdravlja, u Hrvatskoj se ta razlika u pristupu terapije i financiranju još uvijek dovoljno ne prepoznaje.

Ovogodišnji simpozij okupio je uvažene medicinske stručnjake iz cijele regije, a u Hrvatskoj je nedavno održana i prva “Fabry škola” u KBC Sestre milosrdnice pod vodstvom predstojnice Klinike za neurologiju Vanje Bašić Kes.

- Usvojili smo smjernice za dijagnozu, terapiju i praćenje vrlo rijetke i nasljedne Fabryjeve bolesti, a škola je imala međunarodni karakter - kaže Bašić Kes.

Škola je održana u organizaciji KBC Sestre milosrdnice, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje HLZ-a, Hrvatskog društva za neuroimunologiju i neurogenetiku te Hrvatskog društva za moždani udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 14:01