STIGLA I ISPRIKA

Šimun ipak kreće u vrtić: ‘Upravo su me nazvali iz Ministarstva i prenijeli mi sretnu vijest‘

‘Nije mi sada važno gdje je došlo do šuma u komunikaciji, važno je samo da Šimun krene u vrtić‘, kaže dječakova majka
Šimun Stojanović







 
 Danijel Soldo/Cropix

Šimun Stojanović, hrabri maleni dječak iz Županje ipak će u četvrtak ujutro krenuti u Dječji vrtić Maslačak o čemu je njegovu majku Martinu u srijedu poslijepodne osobno izvijestio Alen Čuljak, voditelj Službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

- Upravo me nazvao gospodin Čuljak iz Ministarstva i prenio mi sretnu vijest da Šimun i ja u četvrtak u 9 sati dođemo u vrtić. Ispričao se u svoje osobno i u ministrovo ime što se sve ovako izdogađalo, jer su oni mislili da je slučaj riješen i da je Šimun u utorak krenuo u vrtić. Nije mi sada važno gdje je došlo do šuma u komunikaciji, važno je samo da Šimun krene u vrtić, da se upozna s novim prijateljima, odgajateljicama... i sigurna sam da će ga oni svi vrlo brzo zavoljeti, kao i on njih - kazala nam je presretna Šimunova majka, dodavši i kako je Ministarstvo pripremilo tromjesečni opservacijski ugovor između Dječjeg vrtića i Šimunovih roditelja, kao i pismene preporuke vrtiću o tome kako bi sve trebalo funkcionirati.

Poziv iz Ministarstva stigao je kao sretan epilog jednog, činilo se opet, pomalo mučnog dana. Naime, Jutarnji list je u srijedu ujutro zatražio očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja o ovom slučaju, a nakon što se ispostavilo da Šimun nije u utorak 1. rujna, prvog dana nove predškolske godine, krenuo u vrtić. Iz Ministarstva su nam vrlo brzo i vrlo kratko odgovorili kako ‘’nema nikakvih prepreka da dijete već sutra krene u vrtić i vrtić to treba iskomunicirati s roditeljima.’’

Komunikacijski šum

Po primitku tog odgovora nazvali smo vrtić tražeći ravnateljicu Tereziju Nemetz, no muški glas koji se javio kazao nam je da je ravnateljica otišla na sprovod majci njihove radne kolegice. Nakon što smo mu rekli zašto zovemo kratko nam je rekao: „Da, znam. Kontaktirali su nas danas iz Ministarstva i sada čekamo da nam pošalju rješenje.“

Zamolili smo ga da prenese ravnateljici da nas nazove nakon sprovoda, ali uzvratni poziv je izostao. Nazvali smo potom i Šimunovu majku koja nam je rekla da je iz vrtića nisu kontaktirali. Bilo je to oko 15,15 sati. A, onda nam je nakon sat vremena javila da su je zvali iz Ministarstva s radosnom viješću.

Duga borba

Podsjetimo, zahtjev Šimunovih roditelja Martine i Tomislava za dječakov upis u 10-satni program u novoj predškolskoj godini odbijen je u lipnju uz obrazloženje da je Šimunu zbog invalidnosti i drugih zdravstvenih problema potrebna posebna skrb te pomoć i njega u vrtiću. Da im je zahtjev odbijen doznali su kada su vidjeli popis od 60-ak primljene djece na kojem nije bilo Šimunovog imena.

Da on jedini nije primljen, obitelj Stojanović iz vrtića nisu obavijestili, a Šimunova majka tada je na Facebooku objavila potresan video u kojem se požalila na ovakvu odluku, nakon čega je isti dan pozvana na sastanak u vrtić. Tada je dogovoreno da će Šimun ipak krenuti u vrtić s 1. rujna, ali za početak samo na sat vremena dnevno i u pratnji majke, odnosno dok se ne zaposli osoba koja bi asistirala odgajateljicama i pomagala Šimunu, a što je Grad Županja kao osnivač vrtića obećao da će osigurati. U tom smislu izdano je i rješenje od strane vrtića.

Obitelj Stojanović je, pak, na to rješenje, a po savjetu odvjetnika uložila žalbu smatrajući rješenje nezakonitim, zboge čega je po primitku žalbe ravnateljica vrtića zatražila mišljenje Ministarstva o cijelom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06