SUČELJAVANJE

Šimunić: ‘Žetoni su najveće zlo‘; Gredičak: ‘To je pogrdni naziv za osobe koje su se predomislile‘

Emil Gredičak (HDZ) i Viktor Šimunić (kandidat grupe birača), gostovali su na N1 uoči drugog kruga lokalnih izbora
Viktor Šimunić
 Damir Krajac/CROPIX

Kandidati za gradonačelnika Oroslavja, Emil Gredičak (HDZ) i Viktor Šimunić (kandidat grupe birača), sučelili su se u Newsroomu na N1 televiziji. Podsjetimo, Gredičak je u prvom krugu izbora osvojio gotovo 32 posto, odnosno 860 glasova, a Šimunić je osvojio gotovo 30 posto, odnosno 800 glasova birača.

Šimunić je istaknuo da ga većina građana zna po aferi “A kaj bi ti štel biti?”, u kojoj ga je HDZ-ov Žarko Tušek pokušao potkupiti foteljama.

- U svakoj normalnoj zemlji, ako čelnik priča neistine i demantira ga se, ide ostavka. Kod nas ne ide. Citirat ću izjavu Gredičaka kad su ga pitali jesu li me pokušali kupiti: 'To nije točno i apsolutno odbijam insinuacije u tom smjeru. Razgovarali smo o potencijalnoj suradnji' - rekao je Šimunić.

Je li afera obilježila ove izbore?

Šimunić: U neku ruku vjerojatno je, jer su prvi put u Hrvatskoj građani imali priliku čuti to iz prve ruke, čuti snimku. Gredičak, nakon što je iznio neistinu, demantirali smo ga, za dva dana objavljuje status u kojem piše da sam ja inicirao taj sastanak, drugo jutro izlazi snimka van, demantirali smo ga. Gredičak se do danas nije ispričao ni meni ni novinarima ni građanima za neistine koje je izrekao.

Gredičak: Ovdje imam šest puta u tri tjedna pitanja ‘Jeste li s Tušekom dogovorili termin’, ‘Samo mi čim prije javi termin’… Imam ovdje poziv u pola dva ujutro od mojeg tadašnjeg prijatelja da dođem kod njega u klet. Kad nekoga zovete u svoj dom, kako se može osjećati vlasnik kad ga njegov prijatelj krene snimati, pitam tu cjelokupnu javnost.

Šimunić: To što ste govorili u toj kleti nije normalno. Što se tiče poziva, da, taj dan je bilo putopisno predavanje o Sjevernoj Koreji u Oroslavju, upoznali ste me i s pjevačem iz benda, mislim da je bio TBF, i nakon toga sam vas zvao sve skupa u klet.

Zašto ste inicirali sastanak?

Šimunić: Otišao sam sa svim strankama koje su me zvale, sa svim.

Gredičak: Jeste li otišli s SDP-om?

Šimunić: Ne, SDP me nije zvao.

Gredičak: Prije dvije godine si mi rekao da te SDP kontaktirao, traže da budem gradonačelnik Oroslavja.

Šimunić: Prije četiri godine su me zvali i Tušek i SDP i Hajdaš Dončić, mi pričamo o ovome od prije četiri mjeseca. Hajdaš Dončić me zvao sad poslije izbora.

Zašto ste išli s Tušekom na taj sastanak?

Gredičak: Mi se poznamo. Išao sam s Viktorom i Tušekom. Imali smo sastanak i mjesec dana prije. Viktor je rekao bih li ga otvoreno podržao da budem župan. To je bilo prije četiri mjeseca, komunicirali smo o masi stvari, bili smo prijatelji, razgovarali smo o svemu, naravno i o modelu eventualne suradnje prije izbora. To je bilo prije 4-5 mjeseci, nije se znalo tko je kandidat. Kad govorimo o hipotetskom razgovoru u kleti, to nije bio poslovni sastanak. Mi se znamo, puno puta smo razgovarali.

Šimunić: Znalo se da su izbori jer je i Tušek više puta ponovio, i onda je znao tko će donirati za kampanju, imao je cijeli plan u glavi. Imao je plan, da ja moram biti lijeva županijska lista, da ću ja dobiti informacije kako smjestiti, da radim prljav posao. To je jasno vidljivo iz snimke.

Grediček: Tko u Hrvatskoj daje nekome 64.000 kuna za billboarde, to je najskuplja kampanja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kako ste financirali svoju kampanju?

Šimunić: Bio sam kandidat za županijsku skupštinu, ali i za grad. Dakle, za grad Oroslavje digao sam kredit, imam i potvrdu koja će biti objavljena jer nemam ništa za skrivati. Mnogi poduzetnici su se javili da me financiraju, ja sam rekao ne. Ako ću postati gradonačelnik, želim to postati sam, da me poslije nitko ne drži u šaci. Županijska skupština je druga priča, drugi ljudi, to su dvije kampanje. Za županijsku skupštinu čovjek koji je na listi je ponudio da će donirati billboarde, ja sam rekao da ne mogu to platiti, on je rekao da će donirati. Ne možemo mi pričati o izvješćima za izbore, a još izbori nisu završili.

Grediček: Trenutno sam financirao sam, ako će u 30 dana biti još koja donacija, ja ću je pravovremeno staviti. Imam jednu donaciju od 500 kuna i svoja osobna sredstva. Svi troškovi koji su nastali, trenutno je oko 14.000 kuna. Pitanje je, ako ti netko daje 64.000 kuna, što je taj čovjek dobio, što očekuje ili će s vremenom tražiti. Ne znam kako možeš biti gradonačelnik ako već u startu nisi transparentan.

Šimunić: Grediček je u HDZ-u i znam da je naviknut da u ovoj zemlji nema poštenih ljudi, nego se mora za sve tražiti usluga… Vi želite reći da, ako mi je netko donirao i pomaže mi, da gleda interes. Nismo mi svi takvi. Čuli smo u kleti što je bilo. To ne znači da sam ja takav.

Grediček: Tko nekome daje 64.000 kuna u ovoj državi? Šimunić je rekao da je nezavisan i da neće biti ovisan ni o kome.

Kako se zapošljava u Oroslavju?

Šimunić: Kako sam ja upućen, u ovom mandatu smo zaposlili snahu predsjednika vijeća.

Grediček: Neistina.

Šimunić: Možda je u onom trenu bila cura… Demantirajte.

Grediček: Imate natječaj i komisiju. Raspiše se natječaj, jave se osobe, komisija izabere nekoga da radi. Ta mlada osoba nije bila ni u kakvom srodstvu s predsjednikom vijeća. Javnost je dovoljno mudra da shvati kako sve funkcionira.

Šimunić: Tko će platiti 40.000 kuna kazne za nepoštivanje dovoljnog broja žena na listi? Kad smo transparentni…

Gredičak: Lista HDZ-a ima 5,2 žene. Ako imate kandidate na listi, bitno je da su svi kandidati važni i da su najbolji. Ne bi se trebalo gledati po spolu.

Kako namjeravate sklopiti većinu u gradskom vijeću?

Šimunić: Nećemo koalirati ni s kim, nakon drugog kruga ćemo razgovarati sa svim vijećnicima. Svima ćemo reći što planiramo pa tko želi, neka podrži.

Gredičak: Meni je ovo neka nova terminologija, nećemo koalirati, već surađivati… Većina u vijeću se sklapa razgovorima i pregovorima oko zajedničkih platformi, projekata. Neću pristupiti nikome, bio sam nositelj liste, ali svaki vijećnik je osoba s imenom i prezimenom i vjerujem da ćemo moći suditi koga će podržati. Ali moram reći samo jednu stvar. Viktoru je program pisao netko drugi. Imate podatak da će on s 50 posto sufinancirati djecu u vrtiću, govorim o prvom djetetu. Mi već sad sufinanciramo sa 60 posto. Evo, Viktore, nabroji mi tri EU projekta koja se trenutno provode u gradu.

Šimunić: Gradski HDZ je u izbornoj noći zvao SDP i nudio suradnju.

Gredičak: Nisam nikoga zvao.

Šimunić: Nisam rekao da si ti, nego gradski HDZ. Tri projekta, WiFi for EU, biciklistička staza…

Što mislite o žetonima u politici?

Šimunić: To je najveće zlo koje nam se dogodilo. Uđete u Sabor kao HNS, budete oporba, HDZ-u zafali nešto i dogovori se suradnja i prebjegne se. Nema žetona u mojem vijeću. Ako nećemo moći razgovarati sa svima, neka idu novi izbori za gradsko vijeće.

Gredičak: Žetoni su mi pogrdni naziv za osobe koje su promijenile mišljenje o nečemu. Politički prebjeg? Možete mi to definirati? Ako osoba spozna da postoje važni projekti, Viktor je glasao za proračun pa možemo reći da je i prebjeg na neki način.

Šimunić: Grediček najbolje zna o čemu priča jer je sad imao na listi ljude koji su prije četiri godine bili na drugim listama. Netko je bio na listi SDP-a pa je sad na listi HDZ-a. Tajnik gradskog HDZ-a bio je tajnik SDP-a.

Gredičak: Viktor je tražio pomoć od različitih stranaka, on s njima ne koalira, nego surađuje, to je novi politički moment.

Šimunić: Nakon ove afere ja sam postao poznat, čestitali su mi ljudi diljem svijeta pa i političke stranke. Što da velim - neću?!

Na kraju sučeljavanja na N1 obojica su se obratili javnosti.

Šimunić: Dragi Oroslavčani, pokazao sam vam 'Kaj bi štel biti', pokazao sam plan rada i predstavio sam vam se. Ovako kako se dela dosad nije dobro. Vjerujem da nam svima skupa može biti puno bolje. Druga strana je krenula nisko. Hvala vam svima što se ne spuštate na taj nivo. HDZ Oroslavje jučer je na društvenim mrežama objavio 'Oroslavčani, a ne druker'. Pitam cijeli narod je li prokazivanje korupcije drukanje, je li prokazivanje istine cinker? Radi mojeg djelovanja nijedan vaš susjed nije prešao u drugo društvo, a zbog Tušeka puno ih je otišlo van.

Gredičak: Građani Oroslavja su mi poklonili povjerenje u prvom krugu. Tražim priliku da i sljedeće četiri godine vodim grad. Grad se razvija i želim da ga razvijamo i dalje, zajedno. Ove stvari koje su se događale u proteklo vrijeme, s ovakvim niskim udarcima isključivo jedne strane ne želim da se ikome dogode i da Oroslavje u drugom krugu pokaže što misli i što želi dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 19:35