POTVRDIO NAČELNIK STOŽERA

SIMURJE SE SITUACIJA U LIČKOM ŽARIŠTU Nemaju novoobljelih u Udbini: 'Mjere koje smo donijeli bile su pravodobne'

Ilustracija
 Željko Puhovski / CROPIX

Na Udbini dva dana nema novooboljelih osoba, a žarište covida-19 se smiruje, ocijenio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gospiću načelnik Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije Vice Nekić i zahvalio svima u karanteni na odgovornom ponašanju i strpljenju.

Prije pet dana ondje je bila jedna oboljela osoba, prije četiri dana četiri, pa pet, pa jedna, te u proteklih 48 sati nijedna oboljela osoba, što znači, rekao je Nekić, da su mjere koje su donijeli bile pravodobne i učinkovite te da "zajedno možemo izgurati težak teret ove situacije".

U Ličko-senjskoj županiji 15 je oboljelih, jedan je mladić iz Senja izliječen, dvoje iz Udbine su u bolnici, dvoje u izvanbolničkoj karanteni, a ostalih deset je u kućnoj samoizolaciji - jedan u Korenici i devet na Udbini.

Župan Darko Milinović rekao je za epidemiološku situaciju da se čekaju još 24 nalaza, od čega devet za Udbinu.

"Dobro je da na Udbini nema novooboljelih, nadam se da smo situaciju stavili pod kontrolu", dodao je Milinović.

Najavio je da će ondje u uvjetima karantene i po svim zakonom propisanim mjerama zaštite od širenja zaraze sutra početi proizvodnja u Moderatoru.

"Tražimo ravnotežu između protuepidemioloških mjera i gospodarstva i smatram da su se stekli uvjeti i da će Nacionalni stožer Civilne zaštite odobriti danas da od sutra može početi proizvodnja u Moderatoru", rekao je Milinović i dodao da je ondje provedena dezinfekcija.

Zamolio je medije da prenesu broj telefona 091 25 79 233 na dječjem odjelu bolnice u Gospiću, gdje građani mogu dobiti savjete o skidanju povišene temperature i druge savjete za djecu.

Prema MiIinovićevom mišljenju, produženi vikend nije donio širenje zaraze te se "čini da su dobro prebrodili tu situaciju, ali treba pričekati još koji dan da bi u to bili sigurni".

U vezi s Korenicom, gdje je potvrđena zaraza u jedne osobe, epidemiolog Ivan Stanić je rekao kako se još čekaju nalazi za sedam osoba da bi se moglo s većom sigurnošću reći koji je bio put zaraze.

Oboljeli je stariji muškarac koji je uglavnom bio u kontaktu s obitelji - sinom i unucima, drugih kontakata nije bilo te nije pronađena veza s Udbinom kao žarištem.

Načelnik ličko-senjske Policijske uprave Mladen Kranjčević rekao je da je jučer bilo sedam kršenja mjere samoizolacije, no da je riječ je o šest državljana BiH i državljaninu Srbije koji su napustili Hrvatsku.

Primjerice, Srbija je otvorila granični prijelaz Bajakovo Batrovci od 05 do 12 sati i prihvatila svoje državljane. Četiri policijska službenika su u karanteni na Udbini, ali ne zbog bolesti, nego zbog činjenice da je cijela Udbina u karanteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 12:45