LIDER ŽIVOG ZIDA

SINČIĆ U SABORU OKUPIO 'ANTIEURO KOALICIJU' 'Svjetonazorski smo različiti, ali zadržavanje kune je važno nacionalno pitanje'

 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik u Europskom parlamentu i lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je danas u Hrvatskom saboru daljnju borbu protiv uvođenja eura.

- Uvođenje eura Hrvatskoj bi izbilo iz ruke neke od ključnih alata u slučaju izbijanja nove ekonomske i financijske krize. Zadržavanje alata kao što je autonomno određivanja tečaja kune je izuzetno važno za Hrvatsku. Da EU nema prave alate za sprječavanje većih ekonomskih i financijskih kriza vidjeli smo na primjeru Grčke koja je tijekom krize izgubila jednu četvrtinu svog gospodarstva – rekao je Sinčić.

Podsjetio je da je upravo on inicijator donošenja Deklaracije o položaju kune koju je dosad, kaže, potpisalo petnaestak zastupnika u Saboru i četrdesetak zastupnika u Europskom parlamentu.

- Od hrvatskih zastupnika u EP-u Deklaraciju su potpisali Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić i ja. Ovim putem pozivam sve zastupnike da potpišu dokument koji sa znanstvenim činjenicama govori u prilog zadržavanja kune kao hrvatske monete – rekao je Sinčić.

Lidera Živog zida na današnjoj „antieuro“ konferenciji za novinare podržali su saborski zastupnici Damjan Vucelić (Živi zid), Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku), Goran Aleksić (Snaga) i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

- Iako smo mi vrlo raznolika skupina kada je riječ o svjetonazoru, zadržavanje kune kao hrvatske monete je važno nacionalno pitanje oko kojeg je potreban konsenzus. Učinit ćemo sve da stanemo u obranu kune. Postoje i druge članice EU koje nisu uvele euro – poručila je Bruna Esih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:03