UDAR NA MEDIJE

Sinčićeva stranka zbog objave oglasa protiv novinarke Jutarnjeg mogla bi odgovarati za poticanje na prijetnje?

 
Ivan Vilibor Sinčić
 Goran Mehkek / CROPIX

Policija se bavi objavom plaćenog oglasa na Facebook profilu Živog zida kojim se poziva na javni linč novinarke Jutarnjeg lista Željke Godeč, no od njih još ne možemo dobiti službeni odgovor kako će tretirati postupak Živog zida, koji je izazvao niz negativnih i prijetećih reakcija njihovih članova i simpatizera prema novinarki i mediju u kojem radi.

- Prema preliminarnom pregledu objave oglasa i reakcija osoba koje bi novinarku spremile na Goli otok, šamarale ili joj se osvetile kada Živi zid dođe na vlast, policija bi mogla pronaći elemente kaznenog djela prijetnje - kažu u policiji i napominju kako bi moglo biti riječi o stavku 3. tog članka, prema kojemu se kažnjava onaj tko drugome prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a meta mu je (među ostalima) novinar, i to u vezi s poslom koji obavlja. Za takvu prijetnju Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U policiji, međutim, ističu da je kod kaznenog djela prijetnje bitan i subjektivan osjećaj žrtve pa zato prije formalnog postupanja namjeravaju obaviti razgovor s novinarkom Godeč.

Policijski izvidi

U Državnom odvjetništvu kažu da tužitelji ne pregledavaju internet, nego taj posao radi policija koja u ovakvim slučajevima provodi i izvide. Reakciju Živog zida na tekst Željke Godeč, o netransparentnom i nenamjenskom trošenju novca koji dobivaju iz proračuna, u DORH-u će priložiti spisu u kojemu je nalaz Državne revizije o poslovanju Živog zida koji je i bio povod za tekst. - Očito ih je članak u Jutarnjem jako uznemirio kada su ovako reagirali, a tu reakciju ćemo uvrstiti u spis - kaže osoba iz vrha Državnog odvjetništva.

Na glavno pitanje, a to je odgovornost Živog zida, koji je u svojoj objavi išao na profesionalnu i osobnu difamaciju novinarke Jutarnjeg lista i izdavača te poticao druge da se prijeteći i uvredljivo izražavaju prema novinarki, nema jasnog odgovora. U policiji kažu kako moraju unaprijed eliminirati kazneno djelo širenja govora mržnje jer je on vezan isključivo uz nacionalnu ili vjersku pripadnost, seksualnu orijentaciju... Preostaje kazneno djelo prijetnji, posebno stavak koji predviđa da je prijetnja vezana uz posao koji žrtva obavlja.

U slučaju novinarke Godeč je upravo njezin posao, odnosno objava teksta koji govori o financijskim nepravilnostima u blagajni Živog zida, povod za hajku kojoj je izložena. Međutim, za prijetnju se mogu goniti samo osobe koje su iznosile komentare ispod oglasa Živog zida, dok bi Živi zid mogao odgovarati za poticanje na kazneno djelo.

No, tu se dolazi do novog problema - odgovornost političke stranke. Postoji Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, ali on predviđa odgovornost za ona kaznena djela kod kojih se stječe imovinska korist. Ovako manjkavu zakonsku regulativu usložnjava i činjenica da je Živi zid parlamentarna stranka, što znači da su sve odgovorne osobe u Živom zidu zaštićene saborskim imunitetom.

Vlada je najavila zakonodavnu inicijativu koja bi trebala biti usmjerena na suzbijanje lažnih vijesti i na nedopušteno ponašanje na internetu, no čini se da neće obuhvatiti situacije u kojima parlamentarna stranka poziva na linč novinara i medija čije im se pisanje ne sviđa.

Nova regulativa

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kaže da reakciju Živog zida treba tretirati kao napad na zakonom garantiranu slobodu medija i pravo novinara na prenošenje informacija. - To je neprihvatljivo i za svaku osudu. Ako su predstavnici Živog zida smatrali da nešto trebaju demantirati, to su mogli i trebali napraviti u zakonom propisanoj proceduri - kaže ministrica.

Na daljnje pitanje hoće li zakoni koje Vlada tek priprema sankcionirati difamiranja i javni odstrel kakav je Živi zid upriličio našoj novinarki, ministrica kaže da će Zakon o sprečavanju neprimjerenog ponašanja na društvenim mrežama primarno imati za cilj uvođenje obveze onih koji upravljaju platformama za dijeljenje sadržaja da uklanjaju sadržaje koji potiču na mržnju, terorizam i sl.

- Njemačka ima zakon kojim se regulira ponašanje na internetu i poanta je da vlasnik platformi i društvenih mreža mora odmah ukloniti govor mržnje, i to pod prijetnjom visokih sankcija - rekao je pak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Oni su populisti opasnih namjera”

Napad Živog zida na novinarku Željku Godeč jučer je najoštrije osudio i HNS.

“U Hrvatskoj narodnoj stranci - liberalnim demokratima zgroženi smo huškačkim napadom Živog zida na novinarku Jutarnjeg lista i najstrože osuđujemo svaki udar na slobodu medija”, objavio je jučer HNS na svojoj stranici na Facebooku.

Ističu kako je Živi zid ovim potezom još jednom pokazao svoje pravo lice.

“Oni nisu nikakav borac za pravdu, već posve suprotno - populisti opasnih namjera koji se po uzoru na totalitarne režime ne ustručavaju pozivati na javni progon onih koji se usuđuju propitkivati njihov rad. Sloboda medija, sloboda govora i nezavisno novinarstvo istinski su čuvari demokracije, a HNS kao liberalna stranka smatra da je na svima nama odgovornost, osobito na parlamentarnim strankama, da se borimo za očuvanje demokratskih vrijednosti i da ovakve opasne ispade pojedinih političkih stranaka najstrože osudimo”, stoji u objavi HNS-a.

Na Twitteru je jučer reagirao i SDP-ovac Peđa Grbin.

“Duh cenzure i gušenja slobode govora se opasno širi hrvatskim medijskim prostorom. Sada mu se pridružio i Živi zid. Fuj”, napisao je Grbin.

Nezavisni Bojan Glavašević rekao je kako je Živi zid iskoristio svoj javni prostor u kojem djeluje da prokaže autoricu teksta i medij u kojem radi kao lažljivicu koja protiv njih vodi kampanju, a to je definitivno poziv na linč.

- Kada se netko na taj način javno prikazuje pred desetak tisuća ljudi, dovoljno je da se nađe samo jedna osoba izvan kontrole pa da dođe do zla. Tim prije što je Živi zid antisistemska stranka i tvrde da sustav ne funkcionira - rekao je Glavašević. Dodao je kako novinarka ima pravo na zaštitu od govora mržnje.

Orsat Miljenić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, oštro je osudio postupak Živog zida, ali je u kontekstu najave Vlade o donošenju novih zakona upozorio da nemamo izgrađene institucije koje brane pravo na slobodu govora te da treba paziti da ne bude dodatnih ograničenja. Naglasio je kako ono što Živi zid radi Željki Godeč nema veze sa slobodom govora.

Hrvatsko novinarsko društvo još je u nedjelju najoštrije osudilo teški verbalni napad stranke Živi zid na novinarku, objavljen na Facebook stranici te stranke.

“Objava Živog zida i komentari ispod nje predstavljaju poziv na linč novinarke zbog njezina novinarskog rada”, ističe se u priopćenju HND-a. (R. Vuković i I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:45