STJEPAN TOPOLNJAK

Sindikalac otkrio važan detalj o covid potvrdama: ‘Doznao sam kada će Ustavni sud donijeti odluku o njima‘

- Zatražili smo od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odluka Stožera vezanih uz testiranje i rečeno nam je da će odluka Ustavnog suda biti za dva tjedna, rekao je

Stjepan Topolnjak

 Marko Todorov/Cropix

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske za HTV je rekao je kako je situacija s primjenom covid potvrda u policijskim postajama dobra, ali da se pojavljuju problemi.

- Mi nemamo dovoljno mjesta za testiranja pogotovo za službenike u ruralnim krajevima. Moram reći da je procijepljenost ili preboljenje od covida kod policijskih službenika od 72-74 posto, rekao je.

Na pitanje za slučaj u Trilju, kada su djelatnici došli na posao i nisu imali covid potvrde ni testove, kako se na to reagiralo, Jagić je rekao kako se njima vodi evidencija da taj dan nisu došli na posao.

- Četiri dana nedolaska na posao vodi se kao teža povreda radne discipline, a peti dan je po sili zakona otkaz, ali ne vjerujem da će se to događati, zato što svi radnici imaju svijest i razum, govori Jagić.

Naglašava kako se sustav nije pripremio u mjeri kojoj je trebao pripremiti.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnih sindikata zdravstva i socijalne skrbi rekao je kako su covid potvrde za djelatnike kod njih normalna rutina. Ono na čemu su oni inzistirali je to da testiranja idu na teret države, odnosno da ih radnici ne plaćaju.

- Nažalost, dogodilo se i u zdravstvu i u socijalnoj skrbi da su radnici koji se nisu htjeli testirati dobili otkaz, govori.

Na pitanje koliko je tih ljudi, Topolnjak je rekao kako ih je u socijalnoj skrbi četvero, a u zdravstvenom sustavu šestero.

- Zatražili smo od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odluka Stožera vezanih uz testiranje i rečeno nam je da će odluka Ustavnog suda biti za dva tjedna, rekao je.

Na pitanje može li doći do organizacijskih problema stoga što se djelatnici policije ne žele testirati, Jagić je rekao kako ne misli da se to može dogoditi.

- Građani se ne moraju osjećati ugroženima zato što mi i dalje radimo svoj posao kako treba, naglasio je Jagić.

image

Dubravko Jagić

Ranko Suvar/Cropix

Što se tiče pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora Jagić smatra kako nije prošlo sve 'glatko'. Bio je štrajk prosvjetara i ljudi iz zdravstvenog sustava.

- Uspjelo se dogovoriti o povećanju od 6,12 posto gdje je povećana plaća za državne službenike. To nije jednostavno prošlo, naglašava Jagić.

- Zbog socijalnog mira, tražili smo da kolektivni ugovori traju 4 godine kao do sada, a ne dvije, rekao je.

Na pitanje što će javne službe tražiti u pregovorima, Topolnjak govori kako se pre dugo čekalo da se ministarstvo rada odredi, a to je 5 mjeseci, tko će biti reprezentativni sindikat.

- Imali smo sastanak na kojem smo odlučili da ćemo se naći jednom tjedno on line, a prema potrebi i češće. Ono što je sigurno, tražit ćemo povećanje osnovice i materijalnih troškova, naglašava Topolnjak i dodaje kako bi Vlada trebala iznaći sredstva za javne i državne službe, zato što su one koje nose najveći teret u svemu ovome što nas je zadesilo.

Naglašava kako u Sloveniji ovih dana rastu plaće zdravstvenim radnicima od 16-28 posto te ne vidi razlog zašto to ne bi učinila i Vlada RH.

Jagić je rekao kako su ove službe one koje podnose najveći teret, a najlošije su plaćene. Kako kaže u pregovorima će se truditi da javne i državne službe budu bolje plaćene.

- U 3 mjeseca trebamo se dogovoriti i mislim da će u pregovorima Vlada i sindikati biti dovoljno razumni, zaključio je Jagić za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:46