NIJE MU JASNO

SINDIKALIST MIHALINEC O SMANJENJU PLAĆA 'Zašto solidarni trebaju biti samo u javnim i državnim službama, a ne svi oni koji rade i dobivaju plaću?'

 
Branimir Mihalinec
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da se državna matura treba održati, po mogućnosti u lipnju ili srpnju, a ako Nacionalni stožer procijeni da to nije moguće - u prvom mogućem roku.

"Državna matura se svakako treba provesti i ove godine, treba razmišljati pozitivno i očekivati da se održi u realnim rokovima, u lipnju ili srpnju, no sve ovisi o tome hoće li se moći stvoriti uvjeti koji neće ugroziti život i zdravlje učenika", rekao je Mihalinec u utorak za RTL.

Ocijenio je da, ako dođe do provođenja mature u lipnju i srpnju, za sve učenike treba osigurati i zaštitnu opremu, maske, rukavice te dovoljno dezinfekcijskih sredstava.

Smatra da se državna matura treba održati cijela jer ima dvije funkcije, završni je ispit i uvjet za upis na fakultete. "Kada se ona ne bi održala - ugrozili bi apsolutno sve mogućnosti realnog i kvalitetnog nastavka obrazovanja na bilo kakvom studiju", istaknuo je.

Prijemne ispite Mihalinec ne vidi kao dobru alternativu za upis na fakultete jer su oni, ocijenio je, epidemiološki puno opasniji te izazivaju ogromne troškove. "Učenici bi trebali putovati na fakultete i sveučilišta gdje bi polagali prijemni ispit, onemogućilo da se istovremeno natječu na više fakulteta", ustvrdio je.

Komentirajući najavljenu mogućnost smanjenja plaća zbog posljedica od koronavirusa, rekao je da očekuje da ih se pozove na pregovore i razgovore u Vladu, kako bi im se predočili svi argumenti zašto treba smanjivati plaće, zašto toliko, koji bi to bili učinci i zašto baš sada i baš nama."

"Zašto solidarni trebaju biti samo u javnim i državnim službama, a ne svi oni koji rade i dobivaju plaću, među kojima neki sada zarađuju puno više nego prije krize", dodao je.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak, uoči videokonferencije s europskim kolegama na kojoj su razgovarali o državnoj maturi i nastavi na daljinu, kako je izgledno da će hrvatski maturanti polagati državnu maturu u lipnju.

"Još uvijek najveći broj država nema konačnu odluku, među njima i Hrvatska. Tri, četiri države odlučile su da neće biti mature ili će biti u značajnoj mjeri reducirane, ali to je stvarno manjina. Devet država je odlučilo da će matura biti ili krajem svibnja, tijekom lipnja ili srpnja, a u jednoj državi u kolovozu", rekla je ministrica zemlje predsjedateljice EU-om.

"Mi očekujemo da bismo u prvoj polovici svibnja mogli konkretnije reći koji su to točno datumi, ali za sada je naš prvi scenarij lipanj", rekla je Divjak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 06:29