RAD S DJECOM

Sindikat Istre i Kvarnera traži da se i tete u vrtićima uvrste u prioritete za cijepljenje

‘Radnici predškolskih ustanova, a posebice odgajatelji iskazuju nam svoju zabrinutost jer su u stalnom, dnevnom kontaktu s djecom‘
Vrtić ilustracija
 Thierry Roge/Belga Via Afp

Zašto uz zdravstvene djelatnike i djelatnike u ustanovama socijalne skrbi među prvima koji bi trebali dobiti cjepivo ne bi bili i odgajatelji u vrtićima i jaslicama? Pita se to čelništvo Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koje je uputilo zahtjev istarskom Stožer civilne zaštite i njegovom čelniku Dunu Kozlevcu da i tete u vrtićima i jaslicama budu prioritetne kada je u pitanju cijepljenje.

- Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije svakodnevno prati zbivanja vezano za COVID-19, gdje je trenutno najaktualnije pitanje - procjepljivanje. Prema našim informacijama, ako su točne, za razliku od zdravstvenih radnika i radnika u ustanovama socijalne skrbi, odgajatelji u predškolskim ustanovama nisu na listi onih koji bi prioritetno trebali biti cijepljeni. Slobodni smo ocijeniti da to nije dobro i nije u interesu zaštite zajednice od širenja bolesti. Radnici predškolskih ustanova, a posebice odgajatelji iskazuju nam svoju zabrinutost jer su u stalnom, dnevnom kontaktu s djecom – populacijom koja je često asimptomatična, ali moguće prenosi virus. Usprkos organizacijskim mjerama distance i mjerama preventive koje se provode u vrtićima, zbog raznih nepredviđenih situacija, odgajatelji često moraju kontaktirati i s roditeljima, čime se dodatno izlažu riziku zaraze, navodi predsjednica sindikata Marina Cvitić. Traži da se i oni uvrste na listu ljudi koji će se prioritetno cijepiti, naravno, kao i drugi, na dobrovoljnoj osnovi.

- To određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo i akciju vodi županijski Zavod za javno zdravstvo po utvrđenim listama. Cijepljenje ide po redoslijedu koji je utvrđen kratko je kazao na zahtjev Kozlevac. Inače, U Istri je do srijede cijepljeno 2.400 osoba.

-U ovom trenutku je bitan proces cijepljenja koji je usporen. U Istri je procijepljeno 2.400 osoba, od toga oko 500 s drugom dozom. Ovaj tjedan nismo dobili nove doze, a 1.170 bismo trebali dobiti idući tjedan. Ali osobe koje trebaju primiti drugu dozu će je dobiti jer to je osigurano, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54