SLUČAJ NA SUDU

Sindikat je brani: Poštarica dobila otkaz jer nije uručila 580 pošiljaka, a neke preporučene je sama potpisivala

Poštarica se žalila na previše posla jer su joj u rajon za koji je zadužena dodali još neke ulice, pa nije stigla sve uručiti

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Izvanredan otkaz uručen je poštarici Tamari nakon što se doznalo da nije na vrijeme uručivala pošiljke, a za neke preporučene je krivotvorila potpise kao da ih je uručila, piše portal Danica.

No otkazu su se usprotivili Radničko vijeće HP-a i Hrvatski sindikat pošte tvrdeći kako je riječ o nezakonitoj odluci jer to nije bila osobita povreda iz radnog odnosa. Sve je, na kraju, završilo na sudu.

Poštaricu je HP teretio da nije na vrijeme dostavila čak 580 običnih poštanskih pošiljaka i tri knjižene preporučene pošiljke za općinske sudove. Za te preporučene pošiljke je ‘krivotvorila podatke o uručenju na način da je povratnice osobno potpisala umjesto primatelja, u sustavu sravnila i vratila pošiljatelju, a pošiljke nije uručila primateljima, već ih držala u radnom stolu‘.

‘Kontrolom radnog stola tužiteljice uočena je veća količina običnih pošiljaka, oko 580 komada, od komitenata T-com, Tele 2, OTP, PBZ, Adriatic, Euroherc, Zagrebačka banka, Vodovod i drugi. Pronađene su i preporučene pošiljke‘, ističe se u nalazu interne kontrole.

Kad je riječ o preporučenim pošljikama za sud, poštarica se opravdavala da ima takav dogovor sa korisnicima – da potpiše prijem umjesto njih. No, u HP-u su rekli kako je to krivotvorenje potpisa. Osim toga, ustanovili su kako neke pošiljke nisu bile uručene po 15-ak dana.

Poštarica se žalila na previše posla jer su joj u rajon za koji je zadužena dodali još neke ulice, pa nije stigla sve na vrijeme uručiti. Kaže i kako mnogi poštari zbog toga daju otkaz.

U Radničkom vijeću HP-a upozoravaju kako ‘radnica nije iz loše namjere počinila povrede koje joj se stavljaju na teret, niti je u cijelosti odgovorna za prekoračenje roka za uručenje spornih pošiljaka‘.

‘To je prvenstveno posljedica lošeg upravljanja divizije pošte te je došlo do propusta u organizaciji rada od strane sektora dostave, zbog čega ne postoji isključiva odgovornost radnice‘, ističu u Radničkom vijeću.

No, sutkinja je ovih dana odbacila tužbu poštarice te potvrdila da je odluka HP-a o izvanrednom otkazu donesena zakonito. Poštarici je naložila i da HP-u podmiri 500 eura troškova postupka, piše Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:34