MATIJA KROFLIN

‘Sindikat je krajnje nezadovoljan, Vlada je koeficijente odredila samovoljno i štetno za sustav‘

Vlada je nastavna mjesta predavača ponizila i degradirala ih unutar sustava, ali i u odnosu na druge javne službe, dodao je

Matija Kroflin

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin ustvrdio je u petak kako je Vlada koeficijente za obračun plaća odredila samovoljno i štetno za sustav te dodao kako očekuje da će uzeti u obzir njihove primjedbe da se isprave "nepravde i nelogičnosti".

Sindikat je krajnje nezadovoljan predloženim novim sustavom koeficijenata za obračun plaća jer donosi tek minimalne, kozmetičke promjene u odnosu na prijedlog s kraja prošle godine te srozava društveni položaj zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju, poručio je Kroflin na konferenciji za novinare.

Usporedba koeficijenata unutar javnih i državnih službi jasno pokazuje da je Vlada narušila ključno načelo o jednakoj plaći za jednak rad, ocijenio je.

Upozorio je i na problem sužavanja raspona plaća znanstveno-nastavnih i znanstvenih radnih mjesta jer se time umanjuje motivacija mladih da se bave znanošću. Ocijenio je da je Vlada nastavna mjesta predavača ponizila i degradirala ih unutar sustava, ali i u odnosu na druge javne službe.

Kroflin je upozorio i da su u lošu poziciju stavljeni stručni suradnici i leksikografi na fakultetima i institutima, dok koeficijenti knjižničara nisu uopće navedeni.

Također upozorava i na položaj IT stručnjaka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji su, kako tvrdi, zakinuti u odnosu na kolege u drugim državnim i javnim službama, a očekuje probleme s koeficijentima nenastavnog i neznanstvenog osoblja.

Kroflin u iduća dva tjedna očekuje jedan ili više pokušaja približavanja predloženog i onoga što traže za sustav znanosti i visokog obrazovanja, da ih se sluša i čuje te stvari ozbiljno promijene.

Radi se oko šest posto, odnosno 20 do 25 milijuna eura za 14.000 znanstvenika i sveučilišnih profesora, a ako ih nema, znamo što nam je činiti, naglasio je.

Za nezadovoljstvo zaposlenika, nelogičnosti i probleme u sustavu odgovornom drži Vladu, jer nakon što je odlučila da plaće neće rasti kroz osnovicu, nego rastom koeficijenata, posao nije odradila kako treba.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Predrag Marković drži da su ispravkom nekih starih nepravdi stvorene nove jer je proces vođen loše, nije mu prethodila analiza radnih mjesta i nije se uvažavalo mišljenje sindikata koji na argumentirane prijedloge nisu dobili odgovor.

Rasponi plaća u sustavu su zbijeni, između asistenta i redovitog profesora u trajnom zvanju s 1:3 smanjen je na 1: 2,5, nastavlja se kontrakcija sustava i urušavanje karijernih perspektiva i bit će jako teško zadržati ljude unutar sustava, ako ne vide perspektive, upozorio je Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:25