OGORČENI SITUACIJOM

SINDIKAT KBC-a ZAGREB UPUTIO PISMO PLENKOVIĆU 'Premijeru, zašto to radite baš sada i u ovom trenutku?'

 Goran Mehkek / Ilustracija / CROPIX

Sindikat KBC-a Zagreb poslao je otvoreno pismo premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojem navode da im je oduzet "glas i pravo glasa". Nijhovo pismo prenosimo u cijelost.

"Poštovani, u situaciji kada dio građana Grada Zagreba, ujedno i zaposlenika KBC-a Zagreb proživljava trenutke straha i nemoći zbog gubitka krova nad glavom; kada su zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih bližnjih, svojih prijatelja i kolega s posla; u situaciji kada kao Sindikat svaki dan s njima dijelimo i proživljavamo sve moguće emocije, Vi gospodine premijeru i članovi Vaše Vlade pripremate Zakon kojim bi derogirali određena prava iz Zakona o radu, kolektivnih ugovora, suspendirali bi ovlasti radničkog vijeća, sindikata i dopustili bi poslodavcima da s radnicima rade što žele.

Nisu svi poslodavci loši, ima ih i dobrih, ali radno-pravni položaj radnika ovisit će isključivo o moralu i socijalnoj osjetljivosti poslodavaca.

Za nas je to neprihvatljiva situacija u kojoj se ne želimo naći, iako naš poslodavac spada u kategoriju „dobrih i socijalno osjetljivih poslodavaca“. Ali pitamo se kako će proći oni radnici koji nemaju tu sreću, kao što je imaju zaposlenici KBC-a Zagreb.

Kada smo jučer ujutro zaprimili prijedlog o kojem sad već bruji cijela Hrvatska, neugodno smo svi ostali iznenađeni, a po reakcijama naših članova i zaposlenika KBC –a Zagreb doslovno smo svi šokirani.

Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet, pa i naša domovima, ali u ovom tjednu kada smo suočeni s posljedicama potresa u Gradu Zagrebu, kada zbog epidemije koronavirusom ne možemo izaći na ulice i glasno protestirati na ovako nešto, pitamo Vas zašto to radite baš sada i u ovom trenutku?

ODUZELI STE NAM GLAS I PRAVO GLASA!

Glas, jer ne možemo glasno protestirati na Markovom trgu i ulicama. Pravo glasa, jer ste derogirali socijalni dijalog i sveli ga na bipartitni dijalog, odnosno isključili ste sindikate tako da ne mogu staviti niti točku, niti zarez na ovih Vaših 10 prijedloga što su na stolu.

Zdravstveni i nezdravstveni radnici nadljudskim naporima rade u svojim zdravstvenim

ustanovama, kao i njihovi bolnički krizni stožeri u želji da sve funkcionira kako treba i da svi bolesnici budu zbrinuti na adekvatan i stručan način.

Tako funkcionira i KBC Zagreb koji je uslijed potresa pretrpio velike materijalne štete na lokacijama Šalate, Petrova, Jordanovac i Rebro pa je za sanaciju istih u tijeku prikupljanje novčanih donacija.

Zbog toga nam je nejasan, nerazumljiv i neprofesionalan ovaj Vaš potez i namjera, a koju možemo okarakterizirati kao novu opasnost za naše mentalno zdravlje. Mentalno zdravlje je jako važno i bitno održati dobrim u ovim kriznim situacijama, jer ako njega izgubimo, izgubili smo borbu sa svim.

Napominjemo, da poslodavci jos nisu isplatili nijednu plaću u novim uvjetima, jer ovo stanje traje od polovice ožujka i sve eventualne restrikcije pokrivene su odlukama Nacionalnog stožera i odlukama drugih relevantnih tijela.

Pomozite radnicima u sustavu zdravstva tako da odustanete od većih rezova i suspenzija njihovih prava, omogućite im da svu svoju energiju usmjere isključivo u borbu protiv koronavirusa, omogućite im miran san neopterećen ovakvim ugrozama njihove egzistencije.

Smanjivanje plaća i prava nije potrebno i neće spriječiti gospodarsku krizu. Mjere koje predlažete su kontraproduktivne i samo unose nemir u građane."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:55