TEŠKE OPTUŽBE

Sindikat kontrole leta stao uz svoga predsjednika: ‘Prijeti mu se otkazom‘

Čistom laži i obmanjivanjem nazvali su njegove tvrdnje da plaće kontrolora letenja nisu nikada bile smanjene.
Krešimir Rakoci
 Cropix

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja poručio je u četvrtak da i dalje u potpunosti podržava predsjednika sindikata Krešimira Rakocija kojega, tvrde, zastrašuju i prijete mu otkazom zbog sindikalnog rada.

Reagirajući na nedavne izjave direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića, koji je negirao prijetnje otkazima kontrolorima letenja i zastrašivanja oko restrukturiranja, iz sindikata su istaknuli da je Bagarić izrekao neistinu kada je tvrdio da sebi nije isplatio bonuse u 2020. godini.

Čistom laži i obmanjivanjem nazvali su njegove tvrdnje da plaće kontrolora letenja nisu nikada bile smanjene, navodeći kako je Bagarić vjerojatno zaboravio spomenuti da je pisao dopise zastrašivanja za što, uvjeravaju, dokaz imaju kod svih 740 zaposlenika.

Direktoru zamjeraju i što uslijed pandemije i potresa od njega nisu dobili nijednu riječ nade, već samo zastrašivanja i prijetnje kao da im "stresa nije dovoljno".

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja početkom tjedna je upozorio da su kontrolori leta već dvije godine žrtve zastrašivanja i samovolje Vlade Bagarića.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe tada su ustvrdili da sindikat pokušava svojim istupima spasiti radno mjesto jedne osobe koja opetovano krši radne obveze, obmanjuje kompaniju i dovodi u opasnost svoje kolege i kompaniju.

Sindikat je, međutim, danas poručio da čvrsto izražava neslaganje s ponašanjem direktora Bagarića te u potpunosti podržava predsjednika sindikata kojemu se prijeti otkazom zbog sindikalnog rada.

Predsjednik sindikata, Krešimir Rakoci, naveo je da je čitava priča s otkazom samo osveta iz osjećaja nemoći nakon potpisivanja kolektivnog ugovora kojim direktor nije bio zadovoljan.

Naglasio je pritom da poslove koje mu je naložio poslodavac nije odradio jer u tom periodu nije imao potrebno ovlaštenje, dok je za kašnjenje na posao rekao da su svakodnevno podvrgnuti pozivima nadređenih kako bi pristali na promjenu smjene te da se ispričao zbog kašnjenja.

Čelnik sindikata odbacio je i tvrdnju da je lagao vezano uz ovlaštenja koja se moraju obnavljati, jer je bio uvjeren da je produljio ovlaštenje za kontrolora letenja, ali se ispostavio da se radilo o ovlaštenju za nadzornika smjene koje je ove godine uvedeno prvi put.

Iz sindikata poručuju i kako je Bagarić dobro rekao da brojka od 60 kontrolora s prosvjeda nije realna, ustvrdivši da minimalno 300-tinjak radnika, mahom kontrolora letenja, stoje čvrsto uz predsjednika sindikata te su itekako svjesni dugogodišnjeg zastrašivanja od strane direktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:21