PREMIJERSKA PLAĆA

Sindikat policijskih službenika prijavio Milinu za sukob interesa: ‘Crpi prava koja mu ne pripaduju‘

Sindikat navodi kako je Milina državni dužnosnik sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a prima plaću kao policijski službenik

Nikola Milina

 Zeljko Puhovski/Cropix

Sindikat policijskih službenika uputio je prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv glavnog ravnatelja policije Nikole Miline koji, kako tvrde, crpi prava koja mu zakonom ne pripadaju čime čini štetu državnom proračunu.

Sindikat navodi kako je Milina državni dužnosnik sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a prima plaću kao policijski službenik iako mu Uredbom o plaćama policijskih službenika nije propisano radno mjesto i koeficijent.

Sama činjenica da mu je bruto plaća veća i od samog premijera i ministra iako mu je koeficijent manji dovoljno govori za sebe, istaknuli su u ponedjeljak u priopćenju.

Sindikat je Ministarstvu unutarnjih poslova uputio dopis o Milininoj plaći, uz upit i o tome koristi li neko od materijalnih prava koja pripada državnim odnosno policijskim službenicima. Odgovoreno im je da glavni ravnatelj policije ima status policijskog službenika, sukladno kojem ostvaruje plaću i ostala materijalna prava.

Iz Sindikata kažu kako Uredbom o plaćama policijskih službenika ne postoji radno mjesto "glavni ravnatelj policije", a time niti koeficijent složenosti poslova, kao niti dodaci na taj koeficijent na koje se poziva Ministarstvo unutarnjih poslova u svom odgovoru, pa se postavlja "logično pitanje po kojem pravnom aktu glavni ravnatelj policije prima plaću, svaki mjesec od kada obnaša dužnost".

Smatraju kako su prava koja "crpi" glavni ravnatelj policije Nikola Milina protuzakonita i ako ih je ostvarivao protupravno je pribavio imovinsku korist, a da je tome tako pokazuje i što prima veću plaću od ministra unutarnjih poslova i pomoćnika ministra dok od premijera Andreja Plenkovića ima svega 200-tinjak kuna manju plaću.

Po imovinskim karticama neto plaća glavnog ravnatelja policije s koeficijentom 5,50 iznosi 21.939,61 kuna, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 00:16