PRIJETNJA ZDRAVLJU

Sindikat poljoprivrede upozorava: Znate li gdje se i kako kod nas pakiraju popularne čokoladice?

Zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu

Ilustracija







 

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Sindikat poljoprivrede (PPDIV) upozorio je u petak da Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u kaznionicu za muškarce u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike koji pakiraju njegove prehrambene proizvode, poput čokoladica "Mond", pri čemu se ne poštuju higijenski ni sanitarni propisi.

PPDIV u priopćenju ističe da Zvečevo svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici konditorskih proizvoda, nego njegova uprava šalje radnice usmenim nalogom na rad u zatvor u Požegi. Tamo uče i nadziru rad zatvorenika, punoljetnih muškaraca, prilikom pakiranja prehrambenih proizvoda Zvečeva.

Pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno ustanova koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto za radnice u prehrambenoj industriji, koje nisu stručno niti adekvatno obučene za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode.

Jedna od radnica koje su upućivane usmenim nalogom na rad u zatvor je i sindikalna povjerenica PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća Anica Đurina, od koje je sindikat saznao da se u kaznionicu nose i neki manji strojevi, poput onih za zavarivanje pakiranja u koje idu čokoladice "Mond".

Osim toga, zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu. Štoviše, rad obavljaju bez maske koju inače obavezno nose svi radnici u tvornici, te su bez adekvatne odjeće, kute za rad, kape i rukavica.

Stoga postoji opravdani strah da se ugrožava zdravlje i sigurnost konzumenata krajnjeg proizvoda kako bi Zvečevo moglo, za simboličan iznos, dobiti dodatnu radnu snagu koja nema certifikate za rad s prehrambenim proizvodima tako da za poslodavca nema troška niti u tom pogledu.

Sindikat također podsjeća se još u jeku koronakrize obraćao institucijama radi provjere postupanja Zvečeva koji je, između ostalih prekršaja u vezi s radnim odnosima, u ožujku 2020. otpustio 58 radnika za koje je istodobno koristio potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nadležno ministarstvo je nakon naknadne revizije utvrdilo da će od poslodavca zatražiti povrat 400.000 kuna isplaćenih potpora za ožujak i travanj. Državni inspektorat je pak protiv odgovorne osobe poslodavca podnio optužni prijedlog radi sumnje na počinjenje niza prekršaja iz Zakona o radu, no položaj radnika se, nažalost, nije ni malo poboljšao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:23