PISALI MALENICI

Sindikat pravosudne policije o covid potvrdama: ‘Apsurdne su i nelogične, uopće ne sprečavaju zarazu, odgodite ih‘

Pozivaju ministra da novac koji bi se trošio na testiranje preusmjeri u rješavanje drugih problema

Ivan Malenica

 Niksa Stipanicev/Cropix

Sindikat pravosudne policije Hrvatske objavio je priopćenje o obveznim covid potvrdama u javnim i državnim službama te je od ministra Ivana Malenice zatražio odgodu primjene covid potvrda u resoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

- Sindikat pravosudne policije Hrvatske ni u kojoj mjeri ne osporava važnost cijepljenja, međutim, isto tako ima dužnost ukazati na nelogičnosti vezane za same EU digitalne COVID potvrde te "obvezu" cijepljenja svih državnih službenika i namještenika, pišu na početku priopćenja.

- Obveza cijepljenja kao takva ne postoji te se na razne načine pokušava prisiliti ljude na taj čin, koji u ovome trenutku nije niti obveza, ali s druge strane niti izbor jer se ograničava normalan život i rad u slučaju ne posjedovanja EU digitalne COVID potvrde. Ukoliko država smatra kako je jedini način za izlazak iz ove pandemije visoka procijepljenost, postavlja se pitanje zašto se cijepljenje ne uvede kao obveza svih državnih službenika i namještenika umjesto da se radi segregacija, poručuju iz Sindikata.

Shodno tome, pišu, mole ministra Ivana Malenicu da u sklopu svojih mogućnosti odgodi primjenu covid potvrda u resoru Ministarstva pravosuđa i uprave, "budući da se radi o specifičnim poslovima".

- Osim gore navedene nakaradnosti, suočeni smo i s apsurdom vezanim za sam dolazak na posao. Ulazak u ustanove onemogućen je osobama (kako strankama, tako i zaposlenicima) ukoliko ne posjeduju EU digitalne COVID potvrde, a sve u svrhu sprječavanja širenja zaraze. Iste te osobe tijekom svog dolaska na radna mjesta, vrijeme provode u nerijetko pretrpanim vlakovima, tramvajima i autobusima javnog prijevoza gdje ne postoji obveza posjedovanja EU digitalne COVID potvrde te je vjerojatnost zaraze izrazito visoka. Takve osobe, bile cijepljene ili ne, postaju potencijalni širitelji zaraze. Kao što je već dokazano, posjedovanje EU digitalne COVID potvrde, odnosno čin cijepljenja, ne garantira stopostotnu imunost na virus COVID-19, što dovodi u pitanje logičnost obveze posjedovanja navedenih potvrda kao uvjeta za ulazak u javne i državne ustanove budući da su takve osobe i dalje podložne prenošenju virusa.

- Svjedoci smo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave pokušava na sve moguće načine smanjiti svoje troškove, najčešće na štetu svojih službenika te su sve odluke prvenstveno vođene tom mišlju. No, s druge strane planira bespotrebno baciti novac u uzaludna testiranja zdravih osoba kojemu će biti podlegnuti svi bez EU digitalnih COVID potvrda, umjesto da taj isti novac usmjeri u rješavanje drugih problema unutar sustava pravosuđa na koje Sindikat upozorava već dugi niz godina, poručuju iz Sindikata pravosudne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:34