MOGUĆI RADNI SPOR

Sindikat Preporod objavio koliko je prosvjetara iskoristilo ‘službenu bilješku‘ kao pripremu za tužbu zbog covid potvrda

Zasad su im pristigli podaci 18 od 19 županijskih vijeća, a po njima – od oko 9000 prosvjetara

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić

 Tonci Plazibat/Cropix

Školski sindikat Preporod prije nekoliko je dana na adrese 600 škola uputio tzv. službenu bilješku, koju su prosvjetari u članstvu sindikata imali priliku popuniti ako im je spriječen dolazak na radno mjesto jer nemaju covid-potvrdu, dokaz o preboljenju ili negativan nalaz testa.

Sindikat je sada izvijestio koliko je onih koji su iskoristili službenu bilješku, koja bi im, po inicijalnoj zamisli, trebala poslužiti u slučaju eventualnih radnih sporova zbog uručenja otkaza.

Zasad su im pristigli podaci 18 od 19 županijskih vijeća, a po njima – od oko 9000 prosvjetara, bilješku je odlučilo iskoristiti tek njih 45. Najviše učitelja koji su posegnuli za sindikalnom bilješkom je u Dubrovačko-neretvanskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

– Riječ je o pet do šest posto zaposlenika, što je uistinu malo, komentira predsjednik Sindikata Željko Stipić.

Prema zadnjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, 26 posto zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja nema covid-potvrdu, niti su registrirani da su preboljeli covid. Riječ je o nešto više od 20 tisuća zaposlenika.

Poslali smo upit Ministarstvu koliko njihovih zaposlenika mora obaviti testiranje dva puta tjedno jer nisu među preboljelima, niti imaju covid-potvrdu, na što je stigao sljedeći odgovor:

- Sa zadovoljstvom možemo reći da je danas sve proteklo bez ikakvih problema. Potvrdu o testiranju danas je na ulazu dalo 38 zaposlenika. Covid-potvrdu ima 66 posto zaposlenika.

U Ministarstvu je zaposleno oko 350 ljudi, a nije nam poznato koliko ih u utorak nije došao na posao.

Isti upit postavili smo i Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja zapošljava 119 djelatnika.

Prvoga dana primjene obavezne mjere testiranja, u prostorije Agencije došlo je 78 djelatnika, dok su ostali zaposlenici, navode, odsutni iz različitih razloga, poput rada u povjerenstvima za stručne ispite, savjetodavnih i stručno-pedagoških nadzora i posjeti školama i vrtićima, pa onda korištenje godišnjih odmora, bolovanja, samoizolacije, rodiljnih….

- Od pristiglih 78, 56 ih je jutros prilikom ulaska u prostorije predočilo EU digitalnu COVID potvrdu, a 22 zaposlenika negativni test na virus ili potvrdu o preboljenju, navode u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:42