OD 11. SVIBNJA

SINDIKAT PREPOROD POZIVA VLADU DA OPOZOVE ODLUKU O POVRATKU U ŠKOLE 'Isključiva odgovornost za posljedice bit će na Vladi i premijeru osobno'

 Jakov Prkić / CROPIX

Sindikat Preporod pozvao je u srijedu vlast da opozove odluku o povratku učenika razredne nastave u školu od 11. svibnja poručivši da će odgovornost za eventualne posljedice biti isključivo na Vladi.

"Odgovornost za posljedice neće se moći prebacivati na Nacionalni stožer, radnike u školama ili roditelje. Isključiva odgovornost bit će na Vladi i premijeru osobno", ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat navodi da bi ova školska godina, koja je počela “cirkularnom nastavom” i nastavila se "nastavom na daljinu", mogla završiti "paralelnom nastavom", trećim oblikom atipične nastave.

Upozoravaju da je svaka promjena načina rada izniman stres za učenike i roditelje, a "paralelna nastava", u kojoj su učenici podijeljeni na one koji nastavu prate od doma i one koji dolaze u školu, eksperiment dvojbene svrhovitosti i iznimnog rizika.

Kako svaka promjena načina rada u školi predstavlja ozbiljan, ponajprije pedagoški problem, Preporod postavlja pitanje čime su se vodili oni koji su Vladi predložili donošenje problematične odluke.

Kažu da takvom rješenju nije prethodila sveobuhvatna analiza objektivnih mogućnosti kojima raspolažu osnovne škole za takvu vrstu prihvata učenika.

"Umjesto da svojom odlukom Vlada roditelje stavlja na muke, prebacujući na njih odgovornost za odluku s ozbiljnim posljedicama, treba poduprijeti obitelji kako bi jedan od roditelja mogao ostati uz dijete i pomagati mu prigodom svladavanja nastave na daljinu u preostalim tjednima nastavne godine", poručuje predsjednik sindikata Željko Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19