ZAOSTAJU U GRADIVU

Sindikat Preporod predlaže veći broj sati dopunske: ‘Učenici trebaju popuniti rupe u znanju‘

Sindikat poziva nadležno ministarstvo na konkretne poteze i rješavanje problema
 Niksa Stipanicev/Cropix

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja da odmah pristupi rješavanju problemu „popunjavanju rupa u znanju” učenika, nastalih zbog pandemije i on-line nastave, kroz povećani broj sati dopunske nastave.

„Još je jedna, druga zaredom, školska godina započela bez rješenja o nadoknadi gradiva koje lani i preklani učenici nisu, zbog pandemije i on-line nastave, uspjeli savladati”, priopćio je sindikat Preporod pozivajući nadležno ministarstvo na konkretne poteze i rješavanje tog problema.

„Da stvari stoje drugačije, odnosno da odgovorni brinu o problemu zaostajanja u savladavanju gradiva, odavno bi se već poduzele konkretne mjere”, smatraju u sindikatu i predlažu rješenja s kojima je odmah moguće krenuti.

Predlažu promjenu statusa i karaktera dopunske nastave tako da se ukine postojeće ograničenje od dva sata u učiteljskom tjednom zaduženju, te ograničenje maksimalnog broja sati dopunske i dodatne nastave u srednjoškolskim ustanovama.

„Povećan broj sati dopunske nastave ugradio bi se, dok za tim postoji potreba, u postojeću normu učitelja i nastavnika ili, ako to nije moguće, tretirao kao prekovremeni rad”, navodi sindikat.

Ne bi trebalo biti problema pronaći nekoliko desetaka milijuna kuna za sanaciju štete koju je pandemija izazvala u odgoju i obrazovanju, ako se moglo izdvojiti više desetaka milijardi kuna za sanaciju gospodarstva, poručuje Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 16:32