VELIKE PROMJENE

Sindikat Preporod tvrdi da se vrše pritisci na nastavnike da prihvate projekt Cjelodnevne škole

U Preporodu kažu da je na njihovu inicijativu u brojnim školama provedeno izjašnjavanje učitelja i zaposlenika

Željko Stipić iz sindikata Preporod

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Školski sindikat Preporod upozorio je u četvrtak da ravnatelji škola, te predstavnici županija i resornog ministarstva vrše pritisak na učitelje pojedinih škola i roditelje kako bi prihvatili projekt Cjelodnevne škole koji predviđa izmjene izvođenja nastave.

Iako se pojedine škole protive prijaviti za projekt vrše se razuvjeravanja i pritisci u kojima sudjeluju ravnatelji škola, županijski dužnosnici i emisari ministarstva, izvijestio je u sindikat.

U Preporodu kažu da je na njihovu inicijativu u brojnim školama provedeno izjašnjavanje učitelja i zaposlenika o tom projektu iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignoriralo prijedlog da prijavljivanju na natječaj za sudjelovanje u projektu prethodi izjašnjavanje.

"Nakon što su se učitelji, radnici i roditelji u nekim školama usprotivili prijavljivanju na natječaj, uslijedile su različite aktivnosti kojima se nastojalo promijeniti njihovu odluku", kažu u sindikatu.

Sindikat je prozvao ministarstvo da na primjedbe o utjecaju najavljenih promjena na nastanak tehnoloških viškova, primjerice učiteljica u produženom boravku ili učitelja informatike odgovaraju da nitko neće ostati bez posla, ali da će se za njih pobrinuti osnivač ili Ministarstvo.

Preporod smatra da se takvim "zbunjujućim i nesuvislim odgovorima" produbljuju strah i otpor među radnicima.

Sindikat je pozivao zaposlene u školama koje će se prijaviti na natječaj unatoč njihovom protivljenju da pisanim putem upoznaju Povjerenstvo s činjenicom da je odluka donesena ili bez izjašnjavanja ili suprotno volji radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:13