KOMENTAR O SLAVENU LETICI

SINDIKAT UMIROVLJENIKA NAPAO JELENU VELJAČU ZBOG IZJAVA U 'NEDJELJOM U DVA' 'Kakva diskriminacija! To što ste rekli je nevjerojatno okrutno'

 
 screenshot HRT

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je pučkoj pravobraniteljici pritužbu na stavove Jelene Veljače koja je izrekla u emisiji 'Nedjeljom u 2', 20. listopada 2019. godine. Tek se stišala bura oko izjava voditelja emisije Aleksandra Stankovića vezano za slučaj Salme Hayek, a sada sindikat otvara novu raspravu.

Smatraju da je na račun starije osobe, konkretno Slavena Letice, iznijela diskriminatorne stavove na temelju dobi.

Na upit da komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio „prodavanjem glamurozne humanitarne magle“, Veljača je, između ostalog, izjavila kako je „Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način“, ističu.

Sindikat smatra da je Jelena Veljača time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi „ostati živ“, „oživjeti“, sve na njezin račun. Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi, poručuju.

Zagreb, 241019.
Trg svetog Marka.
Predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske odrzali su prosvjedno urucivanje otvorenog pisma Vladi Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Jasna Petrovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Jasna Petrovic, predsjednica SUH-a

Takva Veljačina kvalifikacija, osim što je iz prije navedenih razloga diskriminatorna, predstavlja i poticanje na diskriminaciju, jer poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti, nastavlja se u pritužbi koju potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Podsjećaju da je diskriminacija na temelju dobi tek je u novije vrijeme uključena u antidiskriminacijsko pravo. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama, što je vjerojatno razlogom da mnogi ugledni i glasni zagovornici ljudskih prava nisu javno reagirali u ovom slučaju.

Napominju kako su i aktivisti Sindikata umirovljenika Hrvatske podržali dosadašnje prosvjedne akcije u organizaciji Veljače i njezine inicijative, koje su probudile masovnu senzibilizaciju javnosti za patnje i institucionalnu diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, no stvarni teret na to stavlja njezino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Zbog svega navedenog, Sindikat umirovljenika traži od pučke pravobraniteljice Lore Vidović da utvrdi diskriminaciju i sukladno Zakona o tome obavijesti javnost, te počiniteljicu diskriminatornog javnog istupa.

Izvadak iz pisma Sindikata umirovljenika Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 04:19