BIZARAN SLUČAJ

Sindikat: ‘Vlada je falsificirala naš potpis!‘; Ministarstvo: ‘Pogriješili smo... Ali zašto su čekali mjesec dana?!‘

Prilikom prijeloma sporazuma u Narodnim novinama, netko je greškom potpisao i predstavnika Sindikata znanosti Predraga Markovića

Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti

 Lucija Ocko/Cropix

Matija Kroflin iz Sindikata znanosti prozvao je Vladu zbog falsificiranja potpisa predstavnika tog sindikata na sporazumima o ukidanju dodataka na plaću, a koje taj sindikat nije potpisao. Potpisnici sporazuma su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a riječ je o dogovoru o ukidanju prosvjetnog dodatka od 13,72 posto i dodatka za nenastavno osoblje od 6,11 posto, izboren štrajkom iz 2019.

Sindikat znanosti je odbio potpisati sporazume, no, kako tvrde, prije nekoliko dana postali su svjesni činjenice da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i njihov sindikat. Stoga su u zaključili kako je "ovakva vrsta falsificiranja volje sindikata skandalozna i nedopustiva".

- Od Vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika sindikatu, poručuje Kroflin uz napomenu - ako do toga ne dođe ili zaključimo da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozorit ćemo sve nadležne institucije, domaće i strane te poduzeti pravne korake.

Nadležne u Ministarstvu znanosti upitali smo kako je do svega došlo, a u odgovoru kažu - riječ je o pogrešci. Potvrđuju kako Sindikat znanosti nije potpisao sporazume koji se već mjesec dana mogu naći u izvornom obliku na stranicama drugih sindikata. Na njima je vidljivo da ‘znanost‘ nije potpisala sporazume. Međutim, naknadnom provjerom utvrdili su da je prilikom prijeloma objave sporazuma u Narodnim novinama došlo do nenamjerne greške: netko je, naime, pored ovlaštenog potpisnika prof. dr. sc. Predraga Markovića, predsjednika Velikog vijeća Sindikata, dodao oznaku "V.R.", iako – kako tvrde – originalni dokument poslan u Narodne novine nije potpisao predstavnik Sindikata.

– Potrebno je napomenuti da do danas, gotovo mjesec dana od objave navedenih sporazuma, nitko iz Sindikata znanosti nije upozorio Ministarstvo na grešku koja će biti ispravljena u najkraćem mogućem roku i objavljena u idućem broju Narodnih novina, odgovaraju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:40