ČEKAJU SE DRUGI...

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbio ponudu Vlade o rastu osnovice: ‘Neprihvatljivo‘

U priopćenju navode kako relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje

Vilim Ribić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Veliko vijeće Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za šest posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od dva posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava.

- Ponuda Vlade ne odgovora trenutnim ekonomskim okolnostima. Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana, poručili su iz Sindikata. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini.

Kako ističu sindikalisti Vilim Ribić i Matija Kroflin, plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi, poručili su.

U priopćenju navode kako relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski je i društveni imperativ ove zemlje te nužnost ako Vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od načina da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje.

"Neodrživo je da javni službenici dvije godine za redom nose iznadproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru. Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo. Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena", stoji u priopćenju Sindikata znanosti.

Paralelno, tijela Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvenom osiguranju danas su objavili da će prihvatiti Vladinu ponudu.

"Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo djelatnicima javnih službi povećanje osnovice plaće u razdoblju od 01.05.2022. – 01.04.2023. od 12,4448 posto, kao i povećanje materijalnih prava. Prema dosadašnjem iskustvu sa svakim pregovorima poboljšali smo materijalno stanje naših zaposlenika pa je važno da smo dogovorili nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu 2023. što će nam omogućiti daljnje povećanje osnovice plaće ili nekih drugih materijalnih prava", naveli su u svom priopćenju.

Ostali sindikati još nisu donijela odluku. Oni s najbrojniji članstvom, a riječ je o sindikatima obrazovanja, odluke neće donositi na sindikalnim tijelima već provode referendum među članovima čiji bi rezultat trebao biti poznat najkasnije do ponedjeljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 12:16