REKONSTRUKCIJA VLADE

SINDIKATE ODUŠEVILE SMJENE 'Nakon Jovanovića, svaki ministar je dobro rješenje!'

Država je izgubila čovjeka čiji je jedini zadatak bio da odradi prljavi posao, rekao je Ribić o Jovanoviću
 Tea Cimas / CROPIX

ZAGREB - Kritike lošeg stanja u zdravstvenom sustavu, sporosti u provođenju reformi, nedostatka kvalitetnog socijalnog dijaloga ali i sumnja da je smjena posljedica političkih borbi unutar SDP-a, prve su reakcije predstavnika sindikata i udruga na odlazak dosadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića.

"Ako je Rajko Ostojić najodgovorniji za probleme u sustavu i sporost u provedbi zdravstvene reforme, nije trebalo čekati kraj mandata da ga se smijeni već je to trebalo napraviti na polovici mandata", reakcija je predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek. Za nju, međutim, ostaje pitanje je li Ostojić smijenjen zato što godinu dana kasni s reformom ili su razlog za smjenu sukobi unutar SDP-a a ne rad samog ministra.

Avberšek kaže kako je njezin sindikat upozoravao na sporost u reformama no, uz ministra, odgovornima smatra i sanacijska vijeća i sanacijske upravitelje koji se nisu uhvatili u koštac s problemima, sustav drugačije organizirali i napravili potrebne uštede.

ODLAZE OSTOJIĆ I JOVANOVIĆ! Novi ministri su Varga i Mornar

Što se tiče novog ministra, smatra da se problemi ne mogu riješiti na kraju mandata. "To je nemoguća misija. Promjene se događaju u prve dvije godine", poručuje Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić podsjetio je kako je skupština tog sindikata prije 10 dana zatražila smjenu ministra Ostojića zbog lošeg stanja u zdravstvenom sustavu te zbog nedobronamjernog i nekorektnog odnosa prema liječnicima.

"Od novog ministra očekujemo žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga između Ministarstva i HLS-a kako bi, u interesu građana, pacijenata i liječnika, što prije riješili spor. "Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu", smatra Babić.

FOTOGALERIJA: Ovo su dužnosnici koji su do sada napustili Vladu

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža nada se da su isključivi razlog za smjenu minista Ostojića nesposobnost i loša zdravstvena politika koju je provodio. "Ako je to tako, onda je odluka o njegovoj smjeni dobra odluka, u protivnom ništa se bitno neće promijeniti", kaže Goluža.

TKO JE BUDUĆI MINISTAR OBRAZOVANJA? Vedran Mornar u dva mandata bio je dekan FER-a

Pozivajući na zajedništvo i međusobno razumijevanje HUBOL daje podršku novom ministru, nadajući se da je izvukao pouku iz mandata svog prethodnika. "Pravno nasilje, nesavjesno izbjegavanje rasprave i socijalnog dijaloga, obmanjivanje javnosti nisu metode koje dugoročno mogu donijeti rezultate", zaključio je Goluža.

Sindikati u školstvu i znanosti redom pozdravljaju promjene na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, no napominju da će budući ministar Vedran Mornar, kojeg ocjenjuju razumnim i čovjekom dijaloga, biti uspješan jedino ako Vlada promijeni svoju politiku prema obrazovanju i znanosti.

Vedran Mornar profesor je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), a bio je i dekan tog fakulteta.

„Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske“, izjavio je danas za Hinu čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Međutim, napominje i da novi ministar Vedran Mornar nema šanse biti uspješan dok ova Vlada ne promijeni politiku prema obrazovanju.

NOVI MINISTAR ZDRAVSTVA Siniša Varga bio je pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi

„Vlada bi trebala u fokus staviti obrazovanje ne samo deklarativno, nego da ono stvarno postane najvažniji faktor izlaska Hrvatske iz krize. To znači da se obrazovanje potiče, da se u njega ulaže i da se razvija, a ne da bude prvo na rezanju i kretanju“, ustvrdio je Mihalinec, dodavši da ako Vlada promijeni politiku, i budući ministar ima šansu biti uspješan.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama očekuju da će s budućim ministrom uspostaviti suradnju. „Mornar je, koliko ga poznajemo, čovjek dijaloga, pa vjerujem da ćemo otvoriti dijalog koji je s Ministarstvom u potpunosti izostao dok je Jovanović bio ministar“, zaključio je Mihalinec.

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je promjena u resoru obrazovanja zakasnila barem godinu i pol.

"Promjena ministra više je tehničko nego stvarno rješenje koje bi moglo unaprijediti bilo što u školstvu. Sindikat Preporod već je u prosincu pokrenuo peticiju da premijer smjeni Jovanovića, nju je potpisalo 14 tisuća ljudi i to je najbolji pokazatelj što prosvjetari misle o bivšem ministru", kazao je Stipić, komentirajući današnju smjenu ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Kako dodaje, nema nekih velikih očekivanja u vezi promjena u ovom resoru jer Vlada ulazi u zadnju godinu mandata, a svaki ministar mora proći postupak uhodavanja.

Stipić je čak izrazio i čuđenje kako su uopće i našli nekoga tko će se sad prihvatiti tog ministarstva.

Govoreći o dosadašnjem ministru Jovanoviću, ustvrdio je da konfliktnije osobe od njega ne može biti. "Zasigurno će sindikatima sada biti lakše komunicirati s novim ministrom. Teško je i zamisliti kako je to bilo sa Jovanovićem. Nakon njega svako je rješenje dobro rješenje", rekao je u izjavi za Hinu.

Premijer Milanović zaslužuje i pohvalu i kritiku za ovaj potez, ističe Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Premijer zaslužuje pohvalu jer se odlučio smijeniti čovjeka kojeg je postavio padobranom u područje o kojem ništa ne zna. U dvije i pol godine obrazovni sustav i znanost i ova država izgubili su sa čovjekom čiji je jedini zadatak bio da odradi prljavi posao u sustavu koji je ionako već slab i na aparatima, odnosno da provodi mjere restrikcija i mrcvarenja. Posljedice djelovanja Jovanovića su zastrašujuće", oštar je bio Ribić.

Za to smatra odgovornim premijera Milanovića. "Zadatak ove vlade bio je da po uputama međunarodnih subjekata provedu te mjere mrcvarenja". ustvrdio je Ribić. Sada, kako dodaje, premijer dovodi u sustav razumnog čovjeka, Mornara.

"Godinu dana pred izbore dobivamo novog čovjeka u sustav, koji vjerojatno neće imati utjecaja, jer nije član partije. Ovom najviše izmrcvarenom sektoru, sa zaposlenicima najviše bijesnima na Vladu, premijer sada nudi umivenu sliku. Vidimo mi što je u pozadini te priče", istaknuo je Ribić.

Ostojić nije razočaran, Jovanović neraspoložen za izjave

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je nakon današnje sjednice Vlade da nije umoran ni razočaran i da odlazi zadovoljan rezultatima koje je postigao.

"Pucam od zdravlja i snage, ne uzimam nijedan lijek, redovito se kontroliram, molim odlazite na preventivne akcije i budite zdravi kao ja", rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice Vlade.

Premijer Zoran Milanović smijenio je danas dvojicu ministara - zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a umjesto njih Saboru će predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara. O svojoj odluci Milanović je izvijestio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči današnje sjednice Vlade.

Na pitanje zašto odlazi i kako mu je premijer objasnio razloge smjene, Ostojić je odgovorio: "Ne mislite valjda da ću razgovor u četiri oka podijeliti s javnosti." Dodao je da nije umoran, te za sebe ustvrdio da "izgleda dosta zdravo i čilo i da svaki dan propješači pet do sedam kilometara."

Na pitanje je li razočaran, uzvratio je protupitanjem "Zar vam izgledam razočaran?", a potom dodao da nije, te da će svoje osjećaje podijeliti s najbližima, a ne s javnosti.

Kazao je i da odlazi s velikim zadovljstvom, jer je načinjen Master plan koji su pohvalili Europska komisija i Svjetska banka.

Na pitanje hoće li se u Saboru uključiti u rad nekog odbora, rekao je da će pričekati odluku o razrješenju i potom se uključiti u saborski rad.

Ostojić je zahvalio suradnicima u Ministarstvu zdravlja, a nasljedniku zaželio svako dobro i nastavak započetih reformi.

Govoreći o svojim i uspjesima svojih suradnika, kazao je kako je nepristojno hvaliti sebe, ali da je dobro čuti ocjene Europske komisije i Svjetske banke koji nas, kako je rekao, ocjenjuju izvrsnim ocjenama.

"Zdravstveni sustav je kompleksan, složen i ne može se lomiti preko koljena. Danas je usvojen Master plan koji smo čekali 20 godina i to je najsloženija ili jedna od najsloženijih strukturnih reformi ove Vlade", rekao je Ostojić.

Potom je spomenuo i preventivne akcije, Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji te objedinjenu javnu nabavu čiju su "šprancu" preuzela druga ministarstva. Ocijenio je da sanacija ide dobro pa su neke bolnice već "u plusu" i ne kreiraju se novi dugovi.

Za razliku od Ostojića, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je danas također smijenjen, nije bio raspložen za izjave već je novinarima nakon sjednice Vlade rekao da ne trebaju trčati za njim, jer je sve rekao i nema namjeru više ništa ponavljati.

U današnjem priopćenju za javnost, pak, Jovanović opovrgava da je "najgori ministar u posljednjih 50 godina". Također, između ostaloga, navodi da mu vlast radi vlasti nije cilj i da će se iz saborskih klupa nastaviti boriti za boljitak učenika, studenata i sportaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:25