67 JE PREVIŠE

SINDIKATI DOŠLI NA MARKOV TRG 'Ako ne bude referenduma o mirovinskoj reformi, pozvat ćemo građane na ulice!'

 
Mladen Novosel, Krešimir Sever, Vilim Ribić
 CROPIX

- Raspišite referendum čim prije i poštujte volju više od 700 tisuća hrvatskih građana - poručili su Hrvatskom saboru i premijeru Plenkoviću predstavnici Inicijative 67 je previše koji se protive izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima se granica za starosnu mirovinu povisuje sa 65 na 67 godina.

Od Hrvatskog sabora zatražili su da se pitanje referenduma hitno uvrsti na dnevni red te da do kraja rujna bude određen datum održavanja referenduma.

- Tri mjeseca i tri dana je prošlo otkako smo ovdje ispred Sabora predali gotovo 750 tisuća potpisa, a osim informacija iz Ministarstva uprave da je potpisa dovoljno, nikakve druge formalne informacije nismo dobili ni od Vlade ni od Sabora - istaknuo je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, poručivši premijeru Plenkoviću da njihova Inicijativa nije „nikakvo politikantstvo”.

Inicijativa se, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ne želi baviti politikom ali će, kaže, na to biti primorani, ako se referendum uskoro ne raspiše.

- Neka nas ne guraju ponovno na cestu da organiziramo akcije u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. Još uvijek imaju dovoljno vremena raspisati ga negdje u listopadu i tako moći relaksirano pristupiti izborima koji slijede - poručio je Sever.

- Hrvatska od 1. siječnja iduće godine predsjeda Europskom unijom. To je također prostor u kojemu ćemo tražiti svoje mjesto bude li vlast odgovorila bahato kao što je to činila do sada - dodao je.

Hrvatska demokratska zajednica, istaknuo je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, trenutno obnaša vlast s otprilike istim brojem glasova koliko smo i mi prikupili potpisa.

- Sve je jasno, gospodine Plenkoviću raspišite referendum. To je imperativ za demokratski život ove zemlje - zaključio je.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati na poziv na sastanak ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića predstavnici Inicijative poručili su da neće, sve dok se referendum ne raspiše.

- Naše referendumsko pitanje nije i neće biti predmet pregovora - ustvrdio je Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12