ČEKA SE KOMPROMIS

Sindikati državnih službi nisu pristali na Vladinu ponudu povećanja plaća, novi pregovori sljedeći četvrtak

Naša inicijalna ponuda najveća je u odnosu na sve prethodne pregovore, rekao je ministar Marin Piletić

Marin Piletić i Dubravko Jagić

 Ranko Suvar/CROPIX

Nakon drugog kruga pregovora Vlade i sindikata državnih službi o povećanju osnovice plaća, održanog u petak, ministar rada Marin Piletić izjavio je da je Vlada iznijela "više nego korektnu ponudu", no čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić kaže kako zasad nisu pristali na nju.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Piletić rekao je novinarima kako s konkretnim brojevima još ne izlaze u javnost, a pregovori o osnovici plaća zaposlenih u državnim službama nastavit će se idućeg četvrtka.

"Na sastanku smo približili stajališta, prihvaćen je prijedlog pregovaračkog protokola o dodatku Kolektivnog ugovora i povećanju osnovice plaće do kraja 2022. i za iduću godinu", kaže Piletić.

Poručio je da Vlada ima razumijevanja za sindikalne zahtjeve, a njezina inicijalna ponuda je najveća u odnosu na sve prethodne pregovore. Cilj im je da pregovori ne traju dugo i ne kreću od nule, nego s konkretnim brojevima koje su danas predložili sindikatima.

"O svemu ćemo još jednom razgovarati s predsjednikom Vlade, nastavljamo pregovore u četvrtak i vjerujem da ćemo se čim prije usuglasiti kako bi primjena dodatka Kolektivnog ugovora krenula što ranije, a to se odnosi i na povećanje osnovice plaće za 2023.", rekao je Piletić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić, istaknuo je kako zasad nisu pristali na Vladinu ponudu, prvo je moraju iznijeti pred sindikalna tijela i članstvo, a potom nastaviti pregovore, pa će vidjeti što će dalje biti.

Jagić misli da je moguće postići kompromis na obostrano zadovoljstvo i nada se kako će Vlada kao poslodavac imati dovoljno razumijevanja za državne službenike i namještenike te policijske službenike.

Uoči nastavka pregovora o povećanju osnovice plaća u državnim službama, Jagić je izjavio da sindikati neće pristati na povećanje manje od osam posto te poručio kako očekuje da će sindikalni zahtjevi biti prihvaćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:10